Facebook hozzászólás
473

Bébi bubo bubó Veszprémben

Egyhónapos uhufióka (Bubo bubo) került a veszprémi állatkertbe, májusban. Az Európában és Ázsiában élő uhu, más néven nagy fülesbagoly a világ legnagyobb bagolyfaja, Magyarországon fokozottan védett.

Jó hír, hogy ismét növekszik a hazai uhuállomány – olvasható a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület honlapján. Néhány évtizeddel ezelőtt alig volt néhány ismert költőpár, s több, korábban ismert klasszikus költőhelyéről is eltűnt. Mára a legtöbb régi költőhelyén ismét megjelent.

Uhufióka a veszprémi állatkertben, Kép: MTI, Bodnár Boglárka
Uhufióka a veszprémi állatkertben, Kép: MTI, Bodnár Boglárka

Tápláléka nagyon sokrétű, de az emlősök közül mára a vándorpatkány vált leggyakoribb zsákmányállatává. Korábban a mezei hörcsög számított fő táplálékának, ám mára annak elejtése a negyedére esett vissza. A madarak közül – récenagyságig – szinte egyik sincs biztonságban körülötte. Sajnos az uhu legnagyobb ellensége mi magunk, emberek!!! Sok madár úgy pusztul el, hogy elüti egy autó, megrázza az áram vagy fennakad egy szögesdróton.

Vércsenász
Párzó kék vércséket fotózott le az MTI munkatársa Tiszaalpár határában. E szárnyasok térségünk egyetlen telepesen fészkelő ragadozómadarai. Mint az összes többi sólyomféle, a kék vércse sem épít fészket. Telepei ezért csak a vetésivarjú-kolóniákban tudnak kialakulni.

Változatos költőhelyeket használ az uhu, de leggyakrabban működő vagy felhagyott kőbányákban, sziklafalakon, ritkábban ragadozó madarak és fekete gólya elhagyott fészkében költ. Évente egy fészekaljat nevel, ami 1-4 fiókát jelent. Territoriális madár, éjjel magas fák csúcsán vagy kiemelkedő pontokon erőteljes huhogással jelzi a területét. Az idős párok meglehetősen területhűek, egész évben a fészkelőhely közelében maradnak, a fiatal egyedek viszont kóborolnak. Ma Magyarországon mindössze 70-80 pár költ.

Ha többet is szeretnél tudni e csodálatos madarakról, keresd fel a Magyar Madártani Természetvédelmi Egyesület honlapját, és ha kedved van, ajánld fel a csapatnak adód 1 %-át!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!