Facebook hozzászólás
1 013

5 ÓRIÁS EGY KIS KUPACBAN

Bébibumm a fővárosban

Öt óriásvidra kölyök született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A Dél-Amerikában őshonos, veszélyeztetett állatfajt most először sikerült magyarországi állatkertben szaporítani. Budapesten már hatodik éve foglalkoznak óriásvidrákkal, a kölykök szülei, Cumana és Madidi viszont csak múlt ősszel kerültek össze. Találkozásuk igazi szerelem volt első látásra, így az állatkerti szakemberek kezdettől fogva nagyon bíztak abban, hogy a párnak előbb-utóbb kölykei születnek.

Történelmet írt a Fővárosi Állat- és Növénykert óriásvidra párja: megszülettek ugyanis a várva várt kölykök, az első magyarországi születésű óriásvidrák! Az ellés március 11-én történt, Cumana, az anyuka összesen öt kölyköt hozott a világra, s mivel apás szülés volt, a kicsik megszületését az apuka, Madidi is végig izgulhatta.

Óriásvidra, Kép: wikimedia
Óriásvidra, Kép: wikimedia

Az ellést a szülőszobának kialakított férőhelyre beszerelt kamera segítségével mozgóképen is sikerült megörökíteni. Az erről készült kisfilmet pénteken osztotta meg az Állatkert hivatalos honlapján, Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján. A felvételeken nemcsak az látható, hogy hogyan születtek meg a kicsik (különösen az ötödikként világra jött kölyök), hanem az is, hogy hogyan szállítják a kölyköket a felnőttek, és hogy hogyan találták meg az emlőket az apróságok.

  • Kisfilm az óriásvidra kölykök születéséről:

Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=k-g7Gg_dWko

Facebook: https://www.facebook.com/watch/?v=265464441151254

Cumana, aki most először lett anya, 2012. október 13-án született a Lipcsei Állatkertben, és 2014 őszén érkezett meg Budapestre. Madidi egy kicsit idősebb, ő 2010. december 28-i születésű, és tavaly ősszel került a magyar főváros állatkertjébe.

Az óriásvidráknál a vemhességi idő valamivel több, mint két hónap, 64-71 nap szokott lenni. Az újszülöttek átlagosan 20 dekát nyomnak, de Cumana kölykei valószínűleg ennél valamivel kisebb súllyal születtek, hiszen az öt kölyök egy kicsit felette van az átlagos utódszámnak, és ilyenkor gyakori, hogy az egyes kölykök súlya valamivel kevesebb a szokásosnál. Természetesen ez csak becslés, a szakemberek nem tették őket mérlegre, hiszen alapelv, hogy az állatok számára a legteljesebb nyugalmat kell biztosítani. Ezért még azt sem állapították meg, hogy a jövevények milyen neműek.

A kölykök megszületését óriási várakozás előzte meg az állatkert dolgozói körében. A szakemberek azonban még nem nyugodhatnak meg teljesen, mert első ellés alkalmával – különösen, ha sok az utód – előfordul, hogy nem mindegyik kölyök marad életben. Ezért a gondozók és az állatorvosok most lélegzetvisszafojtva figyelik, hogy továbbra is minden rendben alakul-e óriásvidra családnál. Eddig minden nagyon bíztatónak és ígéretesnek tűnik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!