Facebook hozzászólás
173

Bedurrantott a fogcsikorgató tél!

Budapesten havazik, a Tisza befagyott Szolnoknál, nincs mese, itt a kemény tél! A meteorológusok egybehangzóan állítják, egész héten csak úgy repkednek majd a mínuszok!    

Befagyott a Tisza Szolnoknál, Kép: MTI, Bugány János
Befagyott a Tisza Szolnoknál, Kép: MTI, Bugány János

Szolnoknál befagyott Tisza. Két nappal ezelőtt még csak hártya vékony jég volt a Zagyva torkolatánál. A hattyúk és vadkacsák a hasukon csúszkáltak rajta.

Budapesten reggel röviddel nyolc után kezdett havazni. Apró szemű pihék hullottak az égből, és kitartóan. A kocsim szélvédőjén már gyönyörűen látszik.

A meteorológusok szerint csütörtökön, pénteken, szombaton ugyan szikrázóan süt majd a nap, de pénteken és szombaton is csak -7 fok lesz a legmelegebb hőmérséklet, éjszaka pedig -11, -13 fokot mutat majd a hőmérő. Csak jövő csütörtökön emelkedik 0 fokig a legmagasabb nappali hőmérséklet. Akkor újra havazik majd, de a következő hétvégén ismét nagyon hideg lesz.

Nem szeretek havat hányni, és a hidegért sem rajongok egyáltalán, de ilyenkor arra gondolok, hogy az a sok kártevő, talán elpusztul a kis kertjeinkben. Annyi mezei poloskát és kanadai ugrólepkét még soha nem láttam nálunk, Erzsébeten, mint ezen a nyárutón, őszön.

Az autó téli felkészítése 8 lépésben
Nagyon fontos, hogy az autónkat felkészítsük ezekre az állapotokra, mert különben kellemetlen meglepetések érhetnek minket. A nem megfelelő műszaki állapotban lévő gépjárművünkkel a latyakos, jeges utakon akár balesetveszélyesek is lehetnek. A szakértő most abban segít nekünk, hogy mikre érdemes leginkább odafigyelnünk, hogy könnyen vegyük a téli akadályokat?

…De ami még ennél fontosabb! Nagyon sokan élnek fedél nélkül! Figyeljünk rájuk! Adjunk egy meleg teát, egy takarót az elesetteknek!

Sokan élnek magányosan, egyedül, fűtés nélkül. Vegyük a fáradtságot, nyissuk rájuk az ajtót! Kopogjunk át a szomszédhoz, ha nem látunk mozgást a portája körül!

Ne feledkezzünk meg a házi kedvencekről sem! Az egyébként kinti cicák, kutyusok is szívesebben töltenek a meleg lakásban akárcsak egy órácskát ilyenkor! Ügyeljünk a vizükre, és rendszeresen cseréljük! Ha befagyott a tál, kiszáradhat az állat! Fordítsunk gondot az ég madaraira is! Az etetőt olyan helyre tedd ki, hogy a macska ne tudja elérni, és gondolj arra is, ha egyszer etetni kezded őket, tavaszig nem hagyhatod abba! A kis madarak ugyanis képesek úgy odaszokni, hogy ha ott nem kapnak több szemezgetni valót, éhen halnak az etető mellett.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!