Facebook hozzászólás
697

KÉPZŐMŰVÉSZET

Bélyegen a 400 éves sztori

Idén is folytatja a Magyar Posta a magyar szentek és boldogok bemutatását. A VII., sorszámozott bélyegblokk ezúttal a kassai vértanúkra: Szent Márkra, Szent Menyhértre és Szent Istvánra emlékezik. Az újdonság Benedek Imre grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

Magyar szentek és boldogook VII., Kép: Magyar Posta
Magyar szentek és boldogook VII., Kép: Magyar Posta

1619. szeptember 7-én, 400 esztendővel ezelőtt halt vértanúhalált Kassán Bethlen Gábor hajdúinak kezétől három, katolicizmusához ragaszkodó pap: Kőrösi Márk horvát származású esztergomi kanonok, főesperes és két jezsuita, a lengyel Grodecz Menyhért és a magyar Pongrácz István.

Magyar szentek és boldogok bélyegblokk, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A három vértanú boldoggá avatását már 1628-ban kezdeményezte Pázmány Péter esztergomi érsek, de azt csak 1905 januárjában X. Pius pápa tette meg. Szentté 1996. július 2-án, Kassán avatta őket II. János Pál pápa. Egyházi ünnepüket vértanúságuk napján, szeptember 7-én tartják.

Béla király lányainak misztikus találkozása a XXI. században

Magyar-Szentek-és-Boldogok-V, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Jól megfér egy kisíven Szent Margit, Szent Kinga, és Boldog Jolánta. A Magyar Posta 2017-ben is folytatja a magyar szentek és boldogok bemutatását, ez már az V. kisív. A miniatűr alkotás Benedek Imre grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomdában készült. 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!