Facebook hozzászólás
684

Bélyegen a Román Csarnok

Alkalmi bélyegblokkon örökíti meg a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokát a Magyar Posta. A bélyegblokkból 70.000 darab perforált és 4.000 darab vágott változat készült Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben.

A Szépművészeti Múzeum 1944-ben megsérült termét, a Román Csarnokot 70 éven át raktárhelyiségként használták. Korábban csak kisebb, felületes felújításokon esett át, ám a mostani, teljes rekonstrukciót követően végre egész pompájában gyönyörködhetünk benne.

Ragadnak a mesélő falak
Megjelent a Kastélyok Magyarországon elnevezésű bélyegkisív idei példánya. A sorozatot még tavaly indította a Magyar Posta, hogy népszerűsítse ismert és kevésbé ismert díszes épületeinket. A moastani nyolc bélyeget Domé Eszter grafikusművész tervei szerint az ANY Biztonsági Nyomda készítette.

A keresztény és történeti elemeket ötvöző, historizáló falfestmények, a középkori művészetből inspirálódó szobor- és épületrészletek, a freibergi Aranykapu gipszmásolatának restaurálásán kívül a fűtés- és világításrendszer is teljesen megújult.

Román csarnok bélyegen, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A bélyegblokk egy áttekintő képet mutat a mintegy 900 négyzetméter alapterületű teremről.

Román csarnok díszboríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A borítékon a csarnok néhány ikonikus részlete szerepel, például Áron próféta szobra, aranyalmafa, páva, aranyozott oszlopfő és külön képen kiemelve a csodaszarvas.

Román csanok bélyegző, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A boltozaton látható állatövi jegyek közül a bélyegzőn az oroszlán látható.

Ezt rejtették el előlünk 70 évig – videó!
Újra régi pompájában látható a több mint 70 éve lezárt Román Csarnok a Szépművészeti Múzeum átfogó rekonstrukciójának köszönhetően. Az impozáns múzeumi tér felújítása befejeződött. Ez volt az eddigi legátfogóbb és legjelentősebb rekonstrukció.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!