Facebook hozzászólás
774

100 ÉVE SZÜLETETT

Bélyeget kapott nálunk a legendás hegymászó, diplomata

Sir Edmund Percival Hillary születésének 100. évfordulójáról alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a Magyar Posta. Az apró művészeti alékotás ifj. Szunyoghy András grafikusművész tervei alapján készült 150.000 példányban, az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben.

Sir Edmund Percival Hillary – legendás hegymászó, felfedező, diplomata – egy nepáli serpa, Tendzing Norgaj közreműködésével elsőként mászta meg a világ legmagasabb hegycsúcsát. Ő volt az első ember, aki a Mount Everest mellett az Északi- és a Déli-sarkot is meghódította.

Hillary, 100 éve született, bélyeg, Kép: Magyra Posta
Kép: Magyra Posta

Élete során számos iskolát, kórházat, repteret és hidat építtetett, ezeken kívül közreműködésével több kolostor is épült. Óriási összegeket gyűjtött össze és költött a nepáli nép megsegítésére.

Hillary 100 éve született, alkalmi boríték, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

Kitüntetések sorozatát kapta: ő volt az első, aki Új-Zélandi Érdemrendet kapott, II. Erzsébet angol királynő lovaggá is ütötte.

A bélyegkép őt és a nepáli serpát ábrázolja hegymászás közben.

Hillary 100 éve bélyegző, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A borítékon Hillary arcképe mellett egy stilizált földgömbön az új-zélandi hegymászó aláírása jelöli ki életének legfontosabb földrajzi helyeit. Az alkalmi bélyegző egy hegycsúcsot ábrázol.

Bélyegen a Román Csarnok

Alkalmi bélyegblokkon örökíti meg a Szépművészeti Múzeum felújított Román Csarnokát a Magyar Posta. A bélyegblokkból 70.000 darab perforált és 4.000 darab vágott változat készült Kara György grafikusművész tervei alapján az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.-ben.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!