Facebook hozzászólás
303

Bemutatkoznak a lengyel zene nagykövetei

Tegyük szívünkre a kezünket: ha lengyel zeneszerzőket kellene felsorolnunk, aligha jutna eszünkbe más, mint Chopin, esetleg a híres kortársak: Penderecki, Lutoslawski. A Nemzeti Filharmonikusok január 11-ei, zeneakadémiai hangversenye ezt a hiányt pótolja.

Lukasz Borowicz, a Lengyel Rádió Szimfonikus Zenekara és a Varsói Opera vezető karmestere. A romantika két leghíresebb lengyel zeneszerzőjét mutatja be a közönségnek egy-egy darabon keresztül. A koncerthez csatlakozik még két további vendégművész is. Jacques Zoon fuvolaművész és Vigh Andrea hárfaművész Mozart egyik művét adják elő.

Lukasz Borowicz, lengyel karmester, Kép: sajtóanyag
Lukasz Borowicz, Kép: sajtóanyag

A karmestere bemutatja nekünk a romantika két leghíresebb lengyel zeneszerzőjét. Stanislaw Moniuszko (1819-1872) a „lengyel Erkel”, a nemzeti opera műfajának és a zeneoktatás rendszerének megteremtője.

Átlátszó Hang
Január 4-én kezdődött a hatodik Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál. Számos hangverseny, interaktív beavató foglalkozás, zenepedagógiai műhelyfoglalkozás, családi- és gyerekszínházi előadás, kiállítás és moziest is szerepel a tizenhét nap programjában. A fesztivál az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést, és teszi átláthatóvá – hallhatóvá – új füleknek is.

Legismertebb, Halka c. operáját 1848-ban mutatták be, ennek nyitánya hallható majd a koncerten. A másik lengyel zeneszerző, Karol Szymanowski (1882-1937). Mint oly sok kortársa, Wagner és R. Strauss hatása alatt kezdett komponálni, míg rá nem talált saját egyéni útjára. Színes, változatos, népzenei fogantatású dallamokat is bemutató II. szimfóniáját 1911-ben mutatták be.

A lengyel darabok mellé egy Mozart mű is elfért a repertoárban. Magyar-holland páros előadásában halljuk azt a különös kettősversenyt, melyet Mozart egy francia arisztokrata és annak leánya számára komponált. A holland fuvolaművész Jacques Zoon, valamint a magyar hárfaművész Vigh Andrea különleges játéka is hallható majd a hangversenyen.

Magyar Nemzeti Filharmonikusok, Kép: sajtóanyag
Nemzeti Filharmonikusok, Kép: sajtóanyag

A koncert január 11-én, 19.30-kor lesz hallható a Zeneakadémián.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!