Facebook hozzászólás

Bevásárlás miatt stresszes a magyar

Szeretjük a karácsonyt, de a kötelező ünnepi bevásárlásokat már sokkal kevésbé – derül ki az Árukereső.hu, közel 1200 fő részvételével végzett hazai online felméréséből. A piacvezető online vásárlási kalauz kutatása szerint a legnagyobb boldogságot a többségnek az jelenti, hogy ilyenkor együtt lehet családjával. A megkérdezettek közel fele azonban feszült hangulatban intézi az ünnepet megelőző vásárlásait. Az internetes bevásárlás ugyanakkor a válaszadók 64 százaléka szerint alkalmas a karácsonyi stressz csökkentésére.

A családi együttlét a legfontosabb
Szeretjük a karácsonyt, legalábbis a megkérdezettek jelentős része, 89 százalék pozitív érzéseket társít az év végi ünnephez. A legnagyobb boldogságot a többségnek az jelenti (66%), hogy ilyenkor együtt van az egész család. Az adatokból kitűnik, hogy a kötődés fontossága a korral fokozódik: minél idősebb a válaszadó, annál inkább ezt tartja a legfontosabbnak. Meglepő módon a családi együttlét több férfit (71%) tesz boldoggá, mint nőt (64%). A felmérésben résztvevők negyede pedig az előkészületekben leli a legnagyobb örömét, a nők egyharmada kifejezetten szeret sürgölődni az utolsó hetekben.

Bevásárlás: az első számú stressz faktor
A felmérés arra is kereste a választ, mi az, amit nem szeretünk a karácsonyban. Az adatok szerint a karácsonyi bevásárlást szeretjük a legkevésbé (57 %), ez a tevékenység még a felhajtásnál és a kötelező rokonlátogatásnál is népszerűtlenebb. Nem véletlenül; a karácsonyi bevásárlást a kutatásban résztvevők közel fele (45%) inkább- vagy nagyon stresszesen éli meg. „A karácsonyi bevásárlások alkalmával a stressz-szint jelentősen, átlagosan 50 százalékkal emelkedik egy szokásos hétköznaphoz képest„ – elemezte a felmérés adatait, Rácz István, az Árukereső.hu Kft. marketing igazgatója.

A stressz okait vizsgálva kiderül, hogy 10 emberből 8 körülményesnek, fárasztónak tartja az ajándékvásárlást. Ez nem meglepő annak fényében, hogy mennyi időt töltünk beszerzésükkel: a megkérdezettek közel fele több mint háromszor indul neki a bevásárló túrának, negyedük pedig alkalmanként több mint 3 órát tölt az ilyenkor jellemzően zsúfolt boltokban. A férfiak hatékonyabbak, mint a nők: nekik kevesebb alkalom is elég arra, hogy beszerezzék a kiszemelt tárgyakat, és egy-egy alkalommal rövidebb idő alatt bonyolítják le az ünnepi vásárlást.

Online vásárlás lehet a gyógyszer stressz ellen
Az internetes bevásárlás a válaszadók 64 százaléka szerint alkalmas a karácsonyi stressz csökkentésére – derül ki az Árukereső.hu felméréséből. A webes vásárlás legnagyobb előnyeként a tömeg elkerülését jelölték meg a válaszadók. Az adatokból az is kitűnik, hogy a férfiak alapvetően nyitottabbak a világhálón történő vásárlásokra (73%), mint a gyengébbik nemhez tartozók (65%). Az online felmérésben résztvevők több mint kétharmada tervezi, hogy a neten is vásárol idén karácsonyi ajándékot.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Lassú hajóhintába ül a vérnyomás

Erős lehűlést hozott a hét eleji hidegfront, az átlag alá csökkent a hőmérséklet. Reggelente előfordulnak már…

Csak 108 lépés az életért: ez azért buli

Testet-lelket megújító, különleges mozgásra hív a 25 éves Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság. 2019. szeptember…
1 / 1 496

CSALÁD

Nem minden családban jött ki a matek

Jellemzően ötvenezer forint feletti összeget fordítanak a magyar családok taneszközökre szeptemberben, majd évente további átlag húszezer forintot sportfoglalkozásokra és…
1 / 139

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 145

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!