Facebook hozzászólás
917

Andrew Jackson ment, Benjamin Franklin jött

Biden azonnal átfazonírozta az Ovális Irodát

Mindegyik amerikai elnök igyekszik a maga képére formálni a Fehér Ház Ovális Irodáját. Joe Biden már beköltözése napján szimbolikus változtatásokat hajtott végre az elnöki dolgozószobában.

Az amerikai sajtó gyakorlatilag a beköltözés napján lehetőséget kapott arra, hogy képviselői megtekinthessék a Fehér Háza Ovális Irodáját, és be is számolhassanak mindarról, amit tapasztaltak, vagyis, hogy alig pár óra alatt milyen drámai átalakuláson ment keresztül az amerikai elnökök hagyományos dolgozószobája Donald Trump távozása után.

Beleshetünk. Fotó: depositphotos.com
Beleshetünk. Fotó: depositphotos.com

A frissen megválasztott elnökök általában aprólékos gonddal választják meg az iroda dekorációját, hiszen gyakorlatilag minden egyes tárgy valamifajta szimbolikus üzenetet hordoz, legtöbbjük persze politikaiakat.

Szimbolikus berendezési tárgyak

Az elnök irodai asztalától, az úgynevezett Resolute Deskt-től balra (amely önmagában is jelentős történelmi múlttal bír, hiszen még Viktória királynő ajándékozta a korabeli elnöknek) eddig Andrew Jackson portréja díszelgett, amit Biden Benjamin Franklin képére cserélt ki.

A váltás üzenete mindazok számára, akik egy kicsit is járatosak az amerikai történelemben, egyértelmű. Andrew Jackson elnöksége alatt született meg az a törvény, mely az 1800-as évek közepén lehetőséget teremtett az államnak arra, hogy százezer számra költöztessék el az indián őslakosokat eredeti lakóhelyükről. Az intézkedés hatalmas szenvedésekkel járt az érintett népcsoportok szempontjából.

Ráadásul 2017-ben Trump Jackson portréja előtt fogadta a navajo veteránokat, ami miatt már akkor komoly kritikával illették az elnököt.

Biden Benjamin Franklinnal is vélhetőleg üzenni kíván; Franklin volt az egyik kezdeményezője a Függetlenségi Nyilatkozat megszületésének, ugyanakkor a tudományok területén sem volt járatlan, számos felfedezés fűződik a nevéhez. Az új elnök tudomány iránti tisztelete is kifejeződik a választásban.

Cesar Chavez latin polgárjogi aktivista bronz mellszobra, Paul Suarez művész alkotása, mostantól szintén az Ovális Irodát díszíti.

Chavez egész életében azért küzdött, hogy ráirányítsa a figyelmet az Egyesült Államok mezőgazdasági munkásainak nehéz helyzetére, és elérje, hogy munkájukért méltányosabb bért kapjanak.

A mellszobor akkor került ki az elnök dolgozószobájába, amikor Biden olyan bevándorlási jogszabályokat javasolt, amelyek lehetővé teszik az okmányokkal nem rendelkező mezőgazdasági munkások számára, hogy azonnal zöld kártyát igényelhessenek.

Julie Chavez Rodriguez, a polgárjogi aktivista unokája lett egyébként Biden alatt a Fehér Ház Kormányközi Ügyek Hivatalának vezetője.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!