Facebook hozzászólás
256

Bocs, mi pancsolunk!

Bemutatkoztak a Fővárosi Állat- és Növénykert legújabb lakói. A két fiatal jegesmedve a Moszkvai Állatkertből érkezett, és látható örömmel vették birtokba új otthonukat. Különösen a medence tetszett nekik, szinte azonnal a vízbe vetették magukat, és önfeledt pancsolásba, játékba kezdtek. 

A most érkezett jegesmedvék egyazon alomból született testvérek, mindketten hímek és 2015. november 28-án jöttek a világra a Moszkvai Állatkertben. Onnan is érkeztek repülővel. Nem egészen másfél éves életkorukkal igen fiatal állatoknak számítanak: ugyan bocsnak már nem lehet őket nevezni, de még évekig növekedni fognak, az ivarérettséget nagyjából 5, a tenyészérett kort pedig 7-8 éves korukban érik majd el.

Belij és Szerij, Kép: MTI, Kovács Attila
Belij és Szerij, Kép: MTI, Kovács Attila

Az orosz fővárosban a Belij (Белый = Fehér) és Szerij (Серый = Szürke) neveket kapták. Az elnevezés persze csak részben találó, mert igaz ugyan, hogy a jegesmedvék bundája sárgásfehér színű, ha pedig a nagy játékban beszennyeződik, kissé szürkés árnyalatú is lehet, de egyáltalán nem állandó az az állapot, hogy kettejük közül éppen melyikük a fehérebb.

Egy kis állattörténelem
A Fővárosi Állat- és Növénykertben nagy múltja van a jegesmedvék tartásának. Alkalmilag már a XIX. század végén is láthatott ilyen állatokat a budapesti közönség, 1912 után pedig rendszeressé vált a tartásuk. Az első eredményesen felcseperedett bocs 1933-ban született, így a magyar főváros állatkertjében az elsők között sikerült szaporítani ezt az állatfajt. A második világháború után pedig 1950 és 2013 között folyamatosan éltek jegesmedvék Budapesten.

Az új jegesmedvék viselkedéséből annyi már kiderült, hogy nagyon erős közöttük a testvéri szeretet, s a gondozók szerint eléggé jó természetű állatoknak tűnnek. Igen játékosak is, ami ilyen fiatal állatoknál persze egyáltalán nem meglepő. Új otthonukat nagy szorgalommal fedezték fel, s különösen tetszett nekik a nagy medence, amelybe hatalmas hasasokat és fejeseket ugrottak. Mint ismeretes, a jegesmedvék számára még 1912-ben épült férőhelyet az Állatkert 2006-ban korszerűsítette. Alapterülete akkor háromszorosára nőtt, s régi, 18 m3-es mártózó helyett pedig egy 350 m3-es úszómedencét alakítottak ki.

Jegesmedvék fürdenek a Fővárosi Állat- és Növénykertben, Kép: MTI, Kovács Attila
Önfeledt pancsolás, Kép: MTI, Kovács Attila

(A régi medencét földdel töltötték fel, hogy az állatok kedvükre áshassanak benne.) A medence kialakítása olyan, hogy egy 55 milliméter vastag üvegfalon át a közönség a víz alatt is láthatja a jegesmacikat.

Belij és Szerij a jegesmedvék összehangolt állatkerti tenyészprogramja (EEP) keretében kerültek Budapestre. A programon belül nemcsak a megfelelő tenyészpárok, vagy -triók fenntartása fontos, hanem gondoskodni kell a tenyészállat-utánpótlásról is. A fenntartató apaállat-gazdálkodáshoz pedig a jövőben is szükség lesz megfelelő hím állatokra. Szerij és Belij már túl nagyok voltak ahhoz, hogy továbbra is Moszkvában maradjanak, de apaállatként csak négy-öt év múlva lehet velük leghamarabb számolni. A tenyészprogram szempontjából tehát nagy segítséget jelent, hogy a magyar főváros állatkertje erre az időre el tudja helyezni az állatokat. Ráadásul az időzítés az intézmény fejlesztése szempontjából is szerencsés, mert a középtávú tervek szerint éppen akkor lesz lehetőség a jegesmedvék férőhelyének további bővítésére, amikor a két állat megfelelő korba kerül ahhoz, hogy arra alkalmas nőstényekkel összepárosítsák őket.

A jegesmedvék bemutatkozásának részeként a Magyar Jégkorong Szövetség a Belij nevű állatot jelképesen örökbe is fogadta.

Bébibumm zsiráféknál
Először fordult elő majd 150 év után, hogy másfél hónap halatt három zsiráfbébi is született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézet 1868 óta foglakozik a kecses nyakú állatokkal. Az év első napjában már beszámoltunk az akkor még – rokonsága révén általunk még XXXII. Rothschildnak nevezett újszülöttről, és azóta újabb két bébi látott napvilágot. A jövevényeket már mindenki megnézheti! Gyertek, jó kis hétvégi program!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!