Facebook hozzászólás

Boldog szülinapot, Met!

Gounod Faustjával nyitották meg 135 évvel ezelőtt a New Yorki Metropolitent. Az operaház a világ egyik legnagyobb és legismertebb komolyzenei központja. Szenzációs karmesterek, énekesek – köztük magyarok – adják egymásnak a kilincset! 

Kezdetben “Sárgatéglás sörfőzdének” csúfolták a helyiek, mert első látásra annyira iparinak tűnt az épület. Egyházi és közösségi központként is működik, bálterem és mozi is működik benne.

Metropoliten, Kép: Wikimedia
Metropoliten, Kép: Wikimedia

Az ívelt előtérben hat zeneszerző, Gluck, Mozart, Beethoven, Wagner, Gounod és Verdi nevét tüntették fel, a fő színpadi függönyt arany színű damasztból készítették. Az opera akusztikája egészen kiváló.

Metropolitan Opera House, Josef Hofmann zongoraestje, Kép: wikimedia
Metropolitan Opera House, Josef Hofmann zongoraestje, Kép: wikimedia

Az operaházban évente mintegy 27 bemutatót rendeznek, és szezononként körülbelül 220 előadást tartanak. A színház befogadóképessége 3800, de további 195 állóhely is rendelkezésére áll.

Gounod Romeo és Júlia a MET-ben, Kép: wikipedia
Gounod Romeo és Júlia a Met-ben, Kép: wikipedia

A Metropolitenben olyan remek magyar énekesek léptek fel, mint például Maron Éva, Miklósa Erika, Rost Andrea, Székely Mihály vagy Gregor József. Karmestereink közül Fischer Ádám, Ormándy Jenő és Solti György vitte el a magyar komolyzenei kultúra hírét New Yorkba. (Forrás: wikipedia)

Boldog születésnapot!

Nagy dolog történt 205 éve Le Roncoléban
Megszületett Joseph Fortunin François Verdi, ahogy ma ismertjük, Giuseppe Verdi, az opera mestere. Az olasz szerző korának legtöbbet játszott alkotója volt. A csodálatos művészé ma a nap képe, egy olyan emberé, akinek minden porcikája és a lelke is muzsikából volt. Egykori kórusaimmal számtalanszor énekeltem műveit, mint például a Nabuccóból a Rabszolgák kórusát.

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Esküvői etikett: mit illik és mit nem vendégként?

Esküvőre vagy hivatalos, de nem tudod, hogyan készülj fel a nagy eseményre? Már attól álmatlanul forgolódsz, ha eszedbe jut a nyári esküvőszezon, hogy mit is adj nászajándékba az…
1 / 138

HÍREK

1 / 1 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!