Facebook hozzászólás
266

Borban az igazság és a nők

Míg az ókorban nem is szolgálhattak fel bort a nők, addig napjainkban már egyre több női borásszal találkozhatunk. Bár a hölgyek biológiailag jobb képességekkel rendelkeznek a borok tesztelése szempontjából, mégis a szakmában jelentős többségben vannak a férfiak. A nemek megoszlásáról és az elmúlt évtizedek változásairól a Kovács Borház borászai, Kovács László és lánya, Kovács Zita beszéltek.

A bor történelmének egyik fontos eleme az ital és a nők kapcsolata. Az ókori görögök válással, de akár halállal is büntették, ha egy nőt boriváson kaptak. Szerencsére az évszázadok alatt ezek a szigorú szabályok már eltűntek, azonban a borász szakmában még mindig sokkal kevesebb a nő. Kovács László a 80-as évek elején kezdte el karrierjét és akkoriban még nyoma sem volt a női borászoknak.

Kovács Zita és Kovács László a két borász, Kép: sajtóanyag
Kovács Zita és Kovács László, Kép: sajtóanyag

– Pár évtizede nem lehetett egyetlen nőt sem találni a szakmánkban. Úgy gondolták, hogy a gyakori fizikai munka, mint a tartályok, hordók elmozdítása, kimosása miatt nem tudják ellátni a feladatokat. A pincészetekben azonban dolgoztak nők, olyan munkákat láttak el, mint címkézés, palackozás vagy például labor teendők – – kezdte a Kovács Borház alapítója. – Az első női borászokkal a kétezres évek legelején találkoztam és szinte minden alkalommal családi örökségként maradt rájuk a foglalkozás. Személy szerint örülök a változásnak, hiszen lányom, Zita is ezt a szakmát választotta, és tény, hogy a nők szaglása, ízlelése fejlettebb, mint a férfiaké – mondta el Kovács László.

Kovács Borházban hordók, Kép: sajtóanyag
Kovács Borház, Kép: sajtóanyag

Kovács Zita szintén a családi örökség miatt választotta a borok világát, de az évek során a kötelességtudat valódi szenvedéllyé nőtte ki magát, és már nem is tudja elképzelni életét a szőlődűlők nélkül. Az izgalmas kihívások mellett számtalan negatív sztereotípiával találkozott.

– Hét éve mikor elkezdtem a szakmát, még elég nagy ellenállásba ütköztem csak azért, mert nő vagyok. Gyakori volt, hogy azt gondolták egy-egy kedves bókkal, udvarlással előnyösebb üzletet köthetnek. A határozott fellépés nekem mindig bevált, fontos, hogy lássák, nőként is megállom a helyem. Szerencsére pozitív élményeim is voltak, többen is kellemesen meglepődtek egy női borász láttán – kezdte Kovács Zita. – Sokat segített a helyzeten, hogy egyre több nő kezdett foglalkozni a borokkal, de kicsit még mindig kuriózumnak számít, ha meglátnak egy megbeszélésen vagy borkóstolón. Valószínűleg ez még hosszú ideig így lesz, de én nem bánom, hiszen ezek a kihívások is csak motiválnak minket, hogy még több energiával dolgozzunk ebben a csodálatos szakmában – mondta el a Kovács Borház borásza.

Receptünk!
Itt a tavasz, borban a malac! Ez egy remek recept! Próbáld ki!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Szegmentálás az online térben: hogyan zajlik?

Napjainkban nagy szerepe van annak, hogy a különféle termékeket és szolgáltatásokat milyen formában juttatjuk el a…

A tennis karkötő és nyaklánc története: hogyan váltak ennyire népszerűvé?

Kevés olyan ékszert találni a piacon, amely amellett, hogy elegáns, időtlen megjelenést kölcsönöz a viselője…
1 / 3 454

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!