Facebook hozzászólás
299

Bravó! Rászorulókhoz került a sok zöldség és gyümölcs!

Évente a világszerte előállított élelmiszer egyharmada, mintegy 1,3 milliárd tonna ehető étel végzi a szemetesben! Csak Magyarországon 1,8 millió tonna élelmiszer megy veszendőbe, ami fogyasztásra legtöbbször még teljesen alkalmas lenne.  Az Élelmezés Világnapján idén is Adománykonvojt indított a Magyar Élelmiszerbank Egyesület Budapesti Nagybani Piac támogatásával. Ezzel is szeretnék felhívni a figyelmet az éhezésre, a szegénységre és a hatalmas mértékű élelmiszerpazarlásra. 

A Nagybanival évek óta eggyütt dolgoznak, hisz már stratégiai együttműködést is kötöttek a zöldség és gyümölcs élelmiszerfelesleg megmentésére, mondta Cseh Balázs, az Élelmiszerbank alapítója, elnöke.

– Nagy örömünkre szolgál, hogy a Budapesti Nagybani Piac idén már harmadik alkalommal csatlakozott az Adománykonvojhoz. Az általuk felajánlott zöldség és gyümölcs adományoknak nagy jelentősége van, hisz vitaminokban gazdag, egészséges táplálékot jelentenek minden rászorulónak. –

Nagybani, Kép: Budapesti Nagybani Piac
Kép: Budapesti Nagybani Piac

A Magyar Élelmiszerbank Egyesület célja, hogy kapcsolatot teremtsen a nélkülözők és az országban felhalmozódó megdöbbentő mennyiségű élelmiszerfeleslegek között. A világnap alkalmából már 11 éve indul útjára az egyesület Adománykonvoja, hogy összegyűjtse a rászorulóknak szánt termékeket. A Budapesti Nagybani Piac idén is az akció mellé állt, és több raklapnyi zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak a helyi árusoktól, amit felajánlanak az Élelmiszerbanknak. Az Adománykonvoj tavaly 30 tonna élelmiszert gyűjtött be, körülbelül 20 millió forint értékben.

Az Eurostat tavalyi felmérése szerint a lakosság majdnem fele nem engedheti meg magának, hogy rendszeresen minőségi élelmiszereket fogyasszon, noha a friss zöldségek és gyümölcsök az egészséges táplálkozás alapkövei. A Budapesti Nagybani Piac számára fontos a természeti források fenntartható használata, az élelmiszerpazarlás- és veszteség mértékének csökkentése, a szegényekről és élelmiszer-bizonytalanságban élőkről való gondoskodás. Ezért is működik együtt évről évre a Magyar Élelmiszerbank Egyesülettel.

Egzotikus éjszakai kirándulásom
Ilyen nyüzsgő kavalkádot aligha lát minden ember! 26 évvel ezelőtt költözött a Budapesti Nagybani Piac a Bosnyák térről a Nagykőrösi útra. Az új terület kiváló választásnak bizonyult, ugyanis az M5 autópálya és az M0-ás körgyűrű közelsége minden irányból javította a piac elérhetőségét. A nyitáskori tíz hektáros terület mára majd három és félszeresére növekedett. A 25. szülinapra az újságírókaz is meghívták.

– Tudjuk, hogy sok magyar háztartásnak nincs lehetősége arra, hogy minden nap friss zöldség és gyümölcs kerüljön az asztalra. Ezért is tartjuk fontosnak az Élelmiszerbank által kitűzött célokat, és amiben tudunk, mi is szívesen segítünk. A piac hivatalos Facebook oldalán a minket követő közösséget is bevontuk az adományozásba: egy virtuális kosárba pakolhatták a rászorulóknak szánt zöldségeket és gyümölcsöket. Majdnem 300-an adományoztak ilyen módon. Az így összegyűlt 180 kg zöldség és több, mint 90 kg alma illetve körte mellett a Nagybani Piac további 2 tonna burgonyát és 1 tonna vöröshagymát is felajánlott az Élelmiszerbanknak – árulta el Klucsik Zoltán, a Budapesti Nagybani Piac marketing és fejlesztési igazgatója, aki azt is hozzátette, hogy a Nagybani Piac jövőre is támogatni fogja az Élelmiszerbank Adománykonvoját.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!