Facebook hozzászólás
231

Bringások figyelem! Ezt még ti sem tudtátok!

Itt a jó idő, elő a bringákkal! Ahhoz, hogy biztonságosan tudjunk közlekedni, néhány fontos szabályt kötelező betartanunk, különben kemény büntetéseket is fizethetünk. Változtak ugyanis a KRESZ előírásai a kerékpáros közlekedésre vonatkozóan! Ismered ezeket?

A bukósisak viselése ajánlott – Kép: Pixabay

A jó idő beköszöntével egyre többen veszik elő biciklijüket, és választják munkába járáshoz, bevásárláshoz, hétvégi túrákra vagy éppen a napközbeni közlekrdéshez kedvenc kétkerekűjüket. Sokan azonban nincsenek tisztában azzal, hogya KRESZ részletesen szabályozza a kerékpáros-közlekedést is. A Groupama Garancia Biztosító összeállította az öt leggyakrabban felmerülő kérdést, melyekre Palágyi István, a társaság Vezetéstechnikai Centrumának instruktora öt hasznos jó tanáccsal válaszol.

1. Lehet-e ittasan biciklizni?
Magyarországon a „zéró tolerancia” elve működik, vagyis alkoholos állapotban tilos járművet vezetni, így kerékpározni is! Az ittas vezetés miatt bekövetkező balesetek száma, csakúgy, mint a kerékpáros közúti baleseteké, folyamatosan emelkedik. Az elővigyázatosság és mértékletesség elengedhetetlen ahhoz, hogy ne veszélyeztessük saját és környezetünk épségét!

A KRESZ előírása az alkoholról
Egy 2012 nyár végén életbe lépett KRESZ-módosítás értelmében a kerékpáros vezetheti kétkerekűjét, ha csekély mértékben (0,5 gramm/liter ezrelék) fogyasztott alkoholt, vezetésre alkalmas állapotban van, és nem főútvonalon közlekedik. Ennek mértéke mindig az alkati tulajdonságoktól és természetesen az alkoholos befolyásoltság mértékétől függ, ám egy esetleges balesetnél az alkoholszint vizsgálata dönti el a büntetés mértékét. Épp ezért legyünk körültekintők, mindig tartsunk mértéket, és ne kockáztassunk!

2. Mehet-e a kerékpáros a „behajtani tilos” jelzőtábla felől, szemben az egyirányú forgalommal?
Ezt a KRESZ határozottan tiltja, és csak abban az esetben engedélyezi az utcába a behajtást, ha a tiltó tábla mellett ezt egy kiegészítő tábla, a „KIVÉVE KERÉKPÁRRAL” engedélyezi.

3. Kell viselni a biciklizés közben bukósisakot?
A bukósisak használata nem kötelező, de biztonságunk védelme érdekében mindenképpen ajánlott. Ha a kerékpáros 50 km/óra sebességgel halad lakott területen, akkor köteles fejvédőt viselni. Ugyanitt sisak nélkül maximum 40 km/óra sebességgel haladhat.

4. Kell viselni biciklizés közben láthatósági mellényt?
Fényvisszaverő ruházatot csak lakott területen kívül, éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok esetén kötelező felvenni, ám a jobb láthatóság érdekében érdemes nappal is viselni. Emellett azt is fontos tudni, hogy rossz látási viszonyok mellett a láthatósági mellény a lámpát nem pótolja.

5. Biciklizhetünk-e a járdán?
Ha utunk során kerékpárúttal vagy felfestett kerékpárosnyommal találkozunk, akkor kötelesek vagyunk ott közlekedni. Gyakori tévedés, hogy a kerékpárosok kerékpárút híján, főként a nagy közúti forgalmat kikerülve a járdára hajthatnak, és ott biciklizhetnek. Ez tilos, és szabálytalan is, egy esetet kivéve: ha az út egyébként alkalmatlan a kerékpáros közlekedésre, például felújítások miatt. Ebben az esetben maximum 10 km/óra sebességgel, a gyalogosok zavarása nélkül lehet közlekedni. Kisgyermekek gyermekbiciklivel viszont csak a járdán közlekedhetnek.

Biciklis buli az egész családnak
Már most szólunk: május utolsó hétvégéjén újra beveszik a kerékpárosok az eplényi Bringarénát! Magyarország egyetlen felvonóval rendelkező bicikliparadicsoma ezúttal négy kerékpárosversenynek, valamint számtalan szórakoztató és gyermekprogramnak ad majd otthont egy időben.

5 jó tanács!
● Kerüljük a járda és az úttest használatának hirtelen váltogatását, mert így senki nem számít váratlan megjelenésünkre, ezáltal igen kellemetlen meglepetésekben lehet részünk.
● Mindig legyünk figyelmesek az úttesten való átkelés során, és vegyük ki fülhallgatónkat, vagy állítsuk le kedvenc zenénket, hogy zavartalanul tudjunk koncentrálni a forgalomra.
● Sose álljunk meg, vagy haladjunk el autók holtterében, tehát közvetlenül az utasoldal mellett vagy a jármű mögött! Valamelyik visszapillantó tükörből mindig legyünk láthatók az autók melletti elhaladásnál.
● Ha ismeretlen helyen kereszteződéshez érünk, lassítsunk le, és győződjünk meg az áthaladás sorrendjéről. Kereszteződésekben lehetőleg vegyük fel a szemkontaktust az autósokkal, és adjunk egyértelmű jelzéseket szándékunkról.
● Jobbról sose előzzünk kocsisort, kivéve, ha a gépjármű balra kanyarodik, ugyanis a KRESZ szerint ez tilos! Kereszteződésben vagy járművek torlódása esetén az álló járművek mellett, azokat jobbról megkerülve azonban figyelmesen előrébb lehet haladni.

Hasznos tippek bringatolvajok ellen
Mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak 5 percre beugrunk a boltba vagy a postára! Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit és nem céljuk a legértékesebb jármű eltulajdonítása. Ma már a biciklik között sem ritka a több százezres vagy milliós értékű darab.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!