Facebook hozzászólás
910

AMIKOR A KÖVETSÉG KÖZBELÉP

Brit segítséggel tért haza a magyar külügyminiszter és neje

Hetvenhárom év elteltével, brit segítséggel visszakerült Budapestre László Fülöp (Philip de László) világhírű magyar-brit festőművész két alkotása, a Scitovszky Tibor egykori magyar külügyminisztert és feleségét, Hódosi Hannát ábrázoló képpár, amelyeket a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye vásárolt meg a Christie’s Aukciósház 2019 tavaszi árverésén New Yorkban. A festmények egy kori otthonukat, a mai budapesti brit nagyköveti rezidencia falait díszítik.

Scitovszky Tibor portre, Kép: sajtóanyag
Scitovszky Tibor portre, Kép: sajtóanyag

A két portrét, amelyeket a művész legkiemelkedőbb alkotásai között tartanak számon, László Fülöp Párizsban festette a Scitovszky-házaspárról 1927-ben. A Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye a Christie’s New York-i árverésén vásárolta meg a festményeket azzal a szándékkal, hogy visszajuttassa őket eredeti helyükre Budapesten.

Hodosi Hanna portre, Kép: sajtóanyag
Hodosi Hanna portré, Kép: sajtóanyag

A képek tökéletes állapotban, eredeti képkeretükkel együtt tértek vissza Budapestre.  Épp akkor, amikor az egykor Londonban élő és alkotó László Fülöp (1869-1937) születésének 150. évfordulója alkalmából kamara kiállítás nyílt műveiből a Magyar Nemzeti Galériában “László Fülöp: A nagyvilág művésze vagyok…” címmel. A rendkívül érdekes és értékes tárlat darabjai jórészt magánygyűjteményekből, egyebek közt a brit királyi család képtárából érkezett hozzánk. (A tárlat január 5-éig látható!)

Fejedelmi festőként tartják számon

László Fülöp festőművész, Kép: wikipedia/Vasárnap Újság
László Fülöp festőművész, Kép: wikipedia/Vasárnap Újság

„A nagyvilág művésze vagyok, történelmet festek, nemcsak egyéneket”. Ez volt a hitvallása annak a pesti szabógyereknek, akinek hírneve külföldön Munkácsy Mihályé volt hasonlatos. Tárt karokkal vártok mindenütt, lefestette korának legjelentősebb uralkodóit, egyházi és politikai vezetőit. Rajongtak érte. Mintegy 2700 képét ismerjük, melyek jó része ma is neves képtárakban és magángyűjteményekben látható.

− Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy visszakerült Budapestre ez a két festmény, amelyek a magyar és a brit képzőművészetnek egyaránt a legjelesebb alkotásai közé tartoznak. Alkotójuk személye fontos összekötő kapocs országaink között, hiszen László Fülöp, aki 1869-ben Pesten született, 1907-ben Londonban telepedett le, ahol a brit királyi család tagjairól is remek portrékat készített   ̶   mondta Iain Lindsay brit nagykövet.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!