>
Facebook hozzászólás

AMIKOR A KÖVETSÉG KÖZBELÉP

Brit segítséggel tért haza a magyar külügyminiszter és neje

Hetvenhárom év elteltével, brit segítséggel visszakerült Budapestre László Fülöp (Philip de László) világhírű magyar-brit festőművész két alkotása, a Scitovszky Tibor egykori magyar külügyminisztert és feleségét, Hódosi Hannát ábrázoló képpár, amelyeket a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye vásárolt meg a Christie’s Aukciósház 2019 tavaszi árverésén New Yorkban. A festmények egy kori otthonukat, a mai budapesti brit nagyköveti rezidencia falait díszítik.

Scitovszky Tibor portre, Kép: sajtóanyag
Scitovszky Tibor portre, Kép: sajtóanyag

A két portrét, amelyeket a művész legkiemelkedőbb alkotásai között tartanak számon, László Fülöp Párizsban festette a Scitovszky-házaspárról 1927-ben. A Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye a Christie’s New York-i árverésén vásárolta meg a festményeket azzal a szándékkal, hogy visszajuttassa őket eredeti helyükre Budapesten.

Hodosi Hanna portre, Kép: sajtóanyag
Hodosi Hanna portré, Kép: sajtóanyag

A képek tökéletes állapotban, eredeti képkeretükkel együtt tértek vissza Budapestre.  Épp akkor, amikor az egykor Londonban élő és alkotó László Fülöp (1869-1937) születésének 150. évfordulója alkalmából kamara kiállítás nyílt műveiből a Magyar Nemzeti Galériában “László Fülöp: A nagyvilág művésze vagyok…” címmel. A rendkívül érdekes és értékes tárlat darabjai jórészt magánygyűjteményekből, egyebek közt a brit királyi család képtárából érkezett hozzánk. (A tárlat január 5-éig látható!)

Fejedelmi festőként tartják számon

László Fülöp festőművész, Kép: wikipedia/Vasárnap Újság
László Fülöp festőművész, Kép: wikipedia/Vasárnap Újság

„A nagyvilág művésze vagyok, történelmet festek, nemcsak egyéneket”. Ez volt a hitvallása annak a pesti szabógyereknek, akinek hírneve külföldön Munkácsy Mihályé volt hasonlatos. Tárt karokkal vártok mindenütt, lefestette korának legjelentősebb uralkodóit, egyházi és politikai vezetőit. Rajongtak érte. Mintegy 2700 képét ismerjük, melyek jó része ma is neves képtárakban és magángyűjteményekben látható.

− Nagyon boldog és büszke vagyok, hogy visszakerült Budapestre ez a két festmény, amelyek a magyar és a brit képzőművészetnek egyaránt a legjelesebb alkotásai közé tartoznak. Alkotójuk személye fontos összekötő kapocs országaink között, hiszen László Fülöp, aki 1869-ben Pesten született, 1907-ben Londonban telepedett le, ahol a brit királyi család tagjairól is remek portrékat készített   ̶   mondta Iain Lindsay brit nagykövet.

Csoportkep Hodosi portreval a brit rezidencián, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Damon de László, a festőművész unokája; Penny Jones, a Brit Kormány Művészeti Gyűjteményének főigazgatója; Sandra de László, a László Fülöp művészeti hagyatékát gondozó alapítvány vezetője; és Iain Lindsay brit nagykövet, az esemény házigazdája (kezében a De László Medal of Excellence nevű kitüntetéssel, amit az ünnepségen vehetett át a művész unokájától)

A festmények zárt körben, a budapesti brit rezidencia szalonjában lesznek láthatóak. Azonban, mivel a Brit Kormány Művészeti Gyűjteménye számára kiemelten fontos, hogy a tulajdonában levő műalkotásokat hozzáférhetővé tegye a nagyközönség számára, a Brit Nagykövetség a jövőben, erre kijelölt alkalmakkor megnyitja majd a rezidenciát a festmény iránt érdeklődők számára.

„És zene nélkül mit érek én,”

Yehudi Menuhin 1976-ban, Kép: wikipedia
Kép: wikipedia

„Szavakkal már nagyon sokszor visszaéltek, különösen a korunk társadalmában egyre növekvő tudatlanság következtében. A zene azonban továbbra is módot ad arra, hogy az emberek ma is megértsék egymást amikor az emberiségtől a múlt előítéletei távolabb állnak, mint valaha, de megerősödve kerülnek előtérbe azok az örök értékek, amelyek mindig részét képezték bármely nép minden művészi megnyilvánulásának” Így fogalmazott Yehudi Menuhin hegedűművész 1975. október 1-jén Torontóban mondott beszédében, az első zenei világnapon.

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

CSALÁD

Az állatoknak is van lelkük!

- Az állatoknak is van lelkük, szellemük – vallja Dr. Németh József állatorvos. A Patadoki néven is ismert homeopata orvos a megelőzésben hisz, ennek ellenére sok olyan állat…
1 / 140

HÍREK

1 / 1 162

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!