Facebook hozzászólás
283

CSAK KÖRÜLTEKINTŐEN

Buksi szomjas: inkább ne igyon a természetes vizekből

Mindig kellemes vízparton hűsölve tölteni a nyarat, és ez még élvezetesebb négylábú barátaink társaságában. Egyre több a kutyabarát strand is, mégis vigyáznunk kell, mert a természet számos kockázatot rejthet a kutyák számára. Tudjunk meg most többet a vízzel terjedő betegségekről, és arról, hogyan védhetjük meg szeretett barátainkat tőlük.

A vízzel terjedő betegségek esetében a fertőzés oka láthatatlan. Egyre nő a kutyabarát strandok száma, a természetes vizek számos kórokozónak nyújtanak otthont, és amikor kutyánk kapcsolatba lép velük (iszik belőlük, fürdik bennük vagy úszik), könnyen megfertőződhet.

Sajnos a víz fertőzhet is. Fotó: Pixabay
Sajnos a víz fertőzhet is. Fotó: Pixabay

Az egyik, vízben terjedő közismert betegség a leptospirózis. A betegséget okozó baktérium (Leptospira spp.) bármely emlőst megfertőzheti. Éppen ezért a kutyák is terjesztői lehetnek, és megfertőzhetik gazdájukat is. A kutyák fertőzött vízzel vagy vizelettel történő érintkezés útján találkoznak a baktériummal, de nem minden fertőzött állat lesz beteg. A tünetek változatosak lehetnek, de leggyakoribb a láz, anorexia, hányás, hasmenés és sárgaság. Kutya esetén leggyakrabban a vesék és a máj károsodik.

Néhány vízben élő baktérium gyulladást okoz, mint amilyen például a hallójáratot érintő fülgyulladás. A tünetek között van a gyakori fejrázás, vakaródzás, kellemetlen szag és fájdalom. Ha kutyánk gyakrabban rázza a fejét vagy vakarja a fülét, a felelős döntés az, ha állatorvoshoz fordulunk. A vizsgálat során tájékoztassuk, hogy nemrég víz közelében voltunk, hiszen ez megkönnyítheti a diagnózist.

A számos, vízzel terjedő betegség egyike a többnyire kezelhető bélrendellenesség, a giardiasis. Ezt a kutya végbelében megtelepedő giardia nevű egysejtű parazita okozza, hányást, valamint hasmenést váltva ki. Legtöbb esetben a kölyökkutyák, és a gyenge immunrendszerű kedvencek érintettek.

Egy másik vízzel terjedő betegség a phytiosis, egy penész által okozott emésztőrendszeri- és bőrbetegség, mely ritka, de súlyos, és gyakran halálos kimenetelű. A kutyák általában vízivás közben találkoznak a fertőző spórákkal. Gyakori tünetek a hányás, súlyvesztés és étvágytalanság. Kevésbé gyakran ugyan, de a kutyák bőre és környező szövetei is érintettek lehetnek, ilyenkor a tünetek gyorsan növekvő, nem gyógyuló, tumorszerű csomók.

Vigyázzunk rájuk. Fotó: Pixabay
Vigyázzunk rájuk. Fotó: Pixabay

 

Felelősségteljes gazdinak lenni annyi tesz, hogy tudjuk az alapigazságot: mindig egyszerűbb megelőzni egy fertőzés kialakulását, mint kezelni azt. A gazdiknak szóló tippjeink ebben segítenek:

  • A megfelelő oltási program és a parazitaellenes megoldások életbevágóan fontosak. Még a halálos betegségeket is megelőzhetjük, ha kutyánk megfelelően oltott. Tehát mielőtt új kalandra indulunk, mindig meg kell győződnünk arról, hogy a megfelelő védelemmel láttuk el szőrös kis barátunkat.
  • Sok minden semmiségnek tűnik, de létfontosságú odafigyelni rá, mikor kutyánkkal a szabadba megyünk. A vízben játszani jó móka mindkettőnknek, főleg a legforróbb nyári napokon, amikor a víz kellemesen hűsít. De előbb bizonyosodjunk meg róla, hogy a víz tiszta, nincs benne haltetem, sem egyéb szennyeződés, ami akár fertőzés forrása is lehet.
  • A tisztaság mellett azonban ugyanolyan fontos, hogy kutyánk tud-e úszni. Ha úgy gondoljunk, a vízben játszani, fürdeni vagy úszni veszélyes lenne kedvencünk számára, semmiképp ne engedjük neki!
  • Még a kristálytisztának látszó víz is jelenthet veszélyt ránk és négylábú barátainkra. A legveszélyesebb kórokozók láthatatlanok. Mi magunk sem iszunk a tóból vagy a folyóból, miért engednénk hát kutyánknak, hogy ezt tegye? A belső élősködők petéi a szennyezett talajból könnyen a természetes vizekbe vagy pocsolyákba kerülhetnek, és ha kutyánk ezekből iszik, könnyen megfertőződhet. Mindig vigyünk magunkkal tiszta vizet kutyánk saját itatójában, és biztosítsunk neki ivóvizet, ahelyett, hogy természetes vizekből lefetyelne.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!