Facebook hozzászólás
782

Búsképű lovag jár a Kiss János altábornagy utcában

Ne azt nézzük, hogy milyen az ember és az őt körülvevő világ, hanem azt, hogy milyen lehetne! Ne azt kutassuk, hogy miért halunk meg, hanem azt, hogy miért élünk! Ez a mottója az ELTE Tanító és Óvóképző Kar most 35 esztendős Zenés Színpada legújabb bemutatójának, a La Mancha lovagjának – a fergetegesen friss, felszabadult, hittel teli fiatalok előadásának!   

Frigyesi Eszter La Mancha lovagjában
Frigyesi Eszter és Szabó Pál a La Mancha lovagjában, Kép: Vinkler Bálint

Mi a hit? Pusztán bizonyíték nélküli meggyőződés? Mit tud, miben rejlik ereje, amitől gazdagabb az összetartozás, eredményesebb a kutatómunka, amitől szabadabb a lélek, amitől feltétlen a bizalom, amitől előbbre megy a világ? A premier után ezek a gondolatok keveregtek bennem… És arról is gondolkodtam, hogy ezek a szenzációs diákok, ma miben hisznek, hihetnek?

Az ELTE Tanító és Óvóképző Karának 35 éves Zenés Színpada nem először mutatja be a darabot.1988 és 1999 után Frigyesi Tibor rendező fogalmazta újra Dale Wasserman-Mitch Leigh-Joe Darion művét most, Cervantes halálának 400. évfordulójára. A téma annyira örök, hogy például 2002-ben a norvég Nobel intézet megszavaztatta világirodalom 100 legjobb alkotását. A Don Quijote 50 %-kal több voksot kapott, mint mint bármely más könyv!

Jelenet az előadsából
Jelenet az előadásból, Kép: Vinkler Bálint

Mert úgy látszik, több száz év alatt is csak nagyon lassan képes változni a világ! Csak a kézzelfogható, gyors meggazdagodásnak, a gátlástalan üzletpolitikának, az ügyeskedő banki világnak van értéke! A tudásnak, a szeretetnek, a bizalomnak, a becsületnek viszont semmi…! Egyszer pedig csak fel kell állnia azoknak, akik ettől undorodnak, akik ebben az egészben nem akarnak részt venni! Zökkentsük már vissza a világot a „rendes kerékvágásba”! Ezt játszották, énekelték el a fiatalok a Zenés Színpadon!

Igazán bátrak és hitelesek a főszereplők. Elsőre nem is tudtam eldönteni, hogy az éneklés vagy a színészi munka volt-e a jobb, de azt kell mondanom, együtt, az egész! A szólók mellett elképesztően ügyes volt a „Kis madár”-csapat, vagy Perez atya-Antónia-Házvezetőnő hármasa a gyónási jelenetben. Nemcsak nagyszerűen énekeltek mindannyian, de teret engedtek humoruknak is, ami kifejezetten üdítő volt! Remek színpadi képben, ragyogó világítással játszódik a darab. A praktikus, egyszerű, de tüneményes kosztümöknek jó környezetük volt! És ami fontos, a szereplők tudták is viselni azokat! Elképesztő közös munka maga a produkció!

La Mancha, színpadkép
A társulat, Kép: Vinkler Bálint

Többször tört ki a taps az előadás és a profi finálé alatt…! De ami legérdekesebb, hogy a végén, így mindannyian visszanyerve hitünket, csak ültünk tovább, és bizony – korra, nemre való tekintet nélkül -, ha szégyen, ha nem, picit törölgettük könnyeinket… Köszönöm szépen!

Boldog vagyok, ha a ilyen nagyszerű fiatalok óvják, tanítják majd a kicsiket! Már azzal jobbá teheted a világot és persze önmagad, ha megnézed őket! Itt olvashatod, mikor lesznek a következő előadások! Jó szórakozást!

Hallottad?
Debrecen, a Csokonai Színházban is megtartották az éved utolsó premierjét. Egy Hubay-darabot játszanak! Erről részleteket itt olvashatsz. (Hubay Miklós: Egy szerelem három éjszakáját a Zenés Színpadi is bemutatta egykor!)


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…

Penész megszüntetése páramentesítővel

Amikor légszennyezettségről beszélünk, elsősorban a kipufogógázra, az üvegházhatású szennyező anyagokra, a füstölgő…
1 / 3 453

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!