>
Facebook hozzászólás

Bye, bye London, …don, …don! Good-Bye!

Győzelemként ünneplik a vidéki angolok a Brexit benyújtását, míg Londonban tízezrek tüntettek ellene a hétvégén. A hivatalos procedúra megkezdődött, de arról senkinek sincs fogalma, mit hoz a következő két év. Egy biztos, Nagy-Britanniának sokba kerül majd a döntés.  

Így változott vissza a turista tudósítóvá, Kép: Berndt Gábor
Így változott vissza a turista tudósítóvá, Kép: Berndt Gábor

– Akkor ti most csomagolhattok, és hazamehettek! – mondta Liverpool mellett élő és dolgozó magyar barátaimnak angol szomszédja. A vidéki szigetországiak ujjongnak, és győzelemként élik meg a Brexitet, de két kérdésemből kiderült, nem is tudják, valójában mire szavaztak kilenc hónappal ezelőtt?

Londonban ezalatt az Európai Uniót éltető több ezres felvonulást tartottak – éppen a közösség elődszervezeteit alapító szerződés aláírásának hatvanadik évfordulóján. A transzparenseken az Állítsátok meg a Brexitet! fliratot olvshattuk. A tüntetők között feltünően sok volt a fiatal és a nő. Többen hatalmas uniós lobogóba burkolóztak, a sárga csillagokat sárga nárciszcsokrok helyettesítették. Volt, aki sárga fonalból horgolt magának ilyen fülbevalót.

Londoni tüntetők, Kép: László Márta
Londoni tüntetők, Kép: László Márta

A miniszterelnöki rezidencia utcáját is lezárták. Mellette elhaladva a tömeg hangos fújoplásba kezdett. Az emberek a parlamenthez vonultak, ahol a néhány nappal korábbi terrortámadás áldozataira emlékeztek, és virágokkal díszítették a kerítést. A nárciszokból bőven jutott a parlamentet őrző rendőröknek is.

Londonnak sokba fog kerülni a kilépés az unióból. Az Európai Bizottság elnöke szerint mintegy 50 milliárd fontot kell majd fizetnie Nagy-Britanniának. Az összeg gyakorlatilag annyi, mint a 2016-os teljes magyar költségvetés. Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közölte, az összeg nem büntetés, hanem a korábbi kötelezettségvállalásokból származó kártérítés.

A 168 óra idézte a Bloomberget, mely szerint a pénzzel kapcsolatban éles viták várhatóak, hiszen a briteknek nyilvánvalóan az az érdeke, hogy minél olcsóbban ússzák meg a kilépést.

Brit parlamenti kerítés virágokkal, Kép: László Márta
Brit parlamenti kerítés virágokkal, Kép: László Márta

Az uniós vezetők szeretnék lezárni az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, mielőtt új alapokra helyezik a kereskedelmi kapcsolatokat az önállósuló Nagy-Britanniával.

A helyzetet bonyolítja, hogy még a Brexit hivatalos bejelentése előtt Skócia miniszterelnök asszonya közölte, ha ez megtörténik, ismét népszavazást írnak ki az Egyesült Királyságból való kilépésről. Hasonlóan nyilatkozott az észak-ír nacionalista Sinn Fein párt új vezetője is.

Egyszóval semmi sem lesz a régi Nagy-Britanniában – még a foci vagy a krikett sem… Játékosaik jó része ugyanis nem brit állampolgár…

Négy igazán cool város a szigetországban
Az Egyesült Királyság városaira általában is jellemző a pörgés, de van négy olyan fellegvár, ahol az erősebb nem tagjai is biztosan látnak valami újat. Irány Notthingham, Leeds, Manchester és Edinburgh…

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 149

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!