Facebook hozzászólás
265

Chagall Odüsszeia litográfiai

Különleges képzőművészeti élményben lehet részük, ha ellátogatnak az elkövetkezendő hetekben Szegedre.

A 43, Marc Chagall által készített litográfiát – nizzai őrzési helyét leszámítva – Európában először Szegeden láthatják az érdeklődők. Az alkotások hátteréről a következőket mondta el Nagy Imre, a Móra Ferenc Múzeum művészettörténésze, a kiállítás kurátora, rendezője: Chagall 1952 és 1954 között két évet töltött görögországi kiadója, a Tériade meghívására Görögországban. A táj, a műemlékek és a görög ókor mítoszai varázsának hatására készítette el a szürrealizmus mestere az Odüsszeia illusztrációit 1974-75-ben. A litográfiákat japán gyöngyházfényű papírra nyomtatták Fernand Moulot kőnyomó műhelyében, Charles Sorlier litográfus segítségével. Minden egyes illusztráció elkészítéséhez húsz különböző színréteget alkalmaztak.

A művészettörténész szerint Marc Chagall Odüsszeia sorozata valódi képzőművészeti csemege. A Chagall-i látásmód sajátosan ötvöződik Odüsszeusz kalandjainak valós és mitológiai elemeivel, s ez olyan esztétikai és vizuális élményt jelent, mely ritka a modern európai művészetben. Ahogy a szegedi közönség is láthatja Chagall hűen követi a homéroszi szöveget és képi megfogalmazásai – chagalli értelemben – pontos illusztrációk, ám vannak olyan lapok, amelyek sajátos ikonográfiai újítást jelentenek a témában.

Az egyedülálló tárlat október 30-ig látogatható Szegeden a Móra Ferenc múzeum Vármúzeumában.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!