Facebook hozzászólás

A DIÁKMUNKA 5 ARANYSZABÁLYA

Csak azt lehet szívatni, aki hagyja magát!

Írásos szerződés, minimálbér, túlmunka és inspiráció. A legfontosabb szempontokat gyűjtötte össze a diákmunkát vállalóknak a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet, hogy a legelső tapasztalat szerzések a munka világában ne csak tanulságosak, de korrektek is legyenek.

Közeledik a nyári szünet, ami az egyik legideálisabb időszak a diákoknak, hogy kipróbálják magukat a munka világában. Ez a világ azonban más alapokon nyugszik, mint az iskolai, és fontos, hogy a lehető legfelkészültebben vágjanak bele. Kevés szó esik a tanórák alatt arról, hogy mire is kell odafigyelni a munkavállalásnál vagy, hogy milyen jogai vannak a diákoknak?

Pincér, semleges, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– Iskolaszövetkezetként egyik legfontosabb feladatunk, hogy a rajtunk keresztül dolgozó diákokat minél jobban segítsük ebben az új élettapasztalatban. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a diákok nincsenek tisztában azzal, hogy a leendő főnöküknek hogyan is kellene bánniuk velük a munkaidő és a fizetés szempontjából. Ezt megelőzvén igyekszünk a diákokkal minél többet beszélgetni és elkalauzolni őket az elsőre talán bonyolultnak tűnő szabályrendszerben – magyarázza Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Irodai asszisztens, Kép: pxhere
Kép: pxhere

A MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet a következőket tanácsolja:

Mielőtt munkába állnál, mindenképpen legyen írásos szerződésed!

A szerződés az, ami megalapozza a munkavállalásod, magában foglalja a jogaidat, és egyfajta biztosítást is nyújt arra, hogy az elvégzett munkád után valóban megkapd a neked járó összeget.

Figyelj rá, hogy a fizetésed ne legyen a minimálbér alatt!

Nem azért, mert nem okos dolog ez alá az ár alá menni, hanem mert nem is törvényes. A jelenlegi minimál órabér bruttó 857 Ft, ez alatt az összeg alatt mondj nemet az állásajánlatra.

Árufeltöltő, Kép: pxhere
Árufeltöltő, Kép: pxhere

Figyelj oda a túlmunkára!

Óvatosan, a túlmunka nem ugyanazt jelenti, mint a túlóra! A túlmunka túlmutat a túlóra fogalmán, ugyanis, ha egyszerre több helyen is dolgozol, akkor minden egyes munkával töltött órát össze kell adni. Ha 18 év alatt vagy, akkor maximum 8 óra/napot dolgozhatsz, és az semmiképpen sem eshet a 22:00-06:00 közötti idősávba.

Ebben az esetben a szünetekre is figyelni kell, mivel, ha négy és fél óránál többet kell dolgoznod az adott beosztásban, akkor legalább fél órás szünet jár neked. Ha hat óránál hosszabb időtartamú a műszakod, akkor pedig legalább 45 perces a szüneted.

Ha elmúltál 18 éves, akkor az általános szabályok vonatkoznak rád, tehát 12 óra/nap a legfelső határ, de még így sem dolgozhatsz többet mint 48 óra az adott héten.

Almaszedés, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Olyan munkát válassz, ami valóban inspirál!

Tudjuk, hogy a nyári szünet nagyon jó alkalom a zsebpénz kiegészítésre, de ugyanannyira kifizetődő lehet, hogy ha nem csak a pénz motivál a választásnál. Ezek a tapasztalatok nagyon jó lehetőséget biztosítanak arra, hogy megtudd, mivel is szeretnél majd hivatásszerűen foglalkozni. Keresgélj bátran!

4 apróság, amit tégy a hátizsákba, ha fesztiválra mész

Veszprémi Utcazene Fesztivál, 2017, Kép: wikimedia
Kép: wikimedia

Mielőtt bulizni indulnánk, általában felmérjük, hogy mik azok a dolgok, amik szükségesek, hogy nálunk legyenek. Ám amikor egy fesztiválra megyünk, szélesebb a kellékek tárháza, ilyenkor azokra a dolgokra is gondolnunk kell, amikkel egy hétköznapi bulin nem feltétlenül számolnánk. Most pár hasznos tippel szeretnénk segíteni Neked, hogy egyszerűbb legyen az előkészület.

Dolgozz iskolaszövetkezeten keresztül!

Csak azt lehet szívatni, aki hagyja magát! Az iskolaszövetkezetek kiemelt célja, hogy a náluk dolgozó diákok érdekeit képviseljék. Ha úgy érzed, hogy a munkahelyeden nem megfelelően bánnak veled, nem veszik figyelembe a felsorolt pontokat, akkor szólj bátran az iskolaszövetkezetednek, és kérd segítségüket a probléma megoldásában!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Rekord melegek!

Bár front nem érkezik, a szervezetünket érő terhelés mégis fokozódik. Az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb…

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…
1 / 1 501

OTTHON

Ez az igazi rezsicsökkentés

Duplájára nőhet az energiahatékonysági felújítási költsége annak a mintegy 590 ezer még nem szigetelt panelháznak,…

Keresd a számlákat, ha társasházba költöznél!

Hamarosan már annak is utánanézhetnek a lakásvásárlók, hogy milyen anyagi helyzetben van a társasház, ahová…
1 / 348

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!