Facebook hozzászólás
993

A DIÁKMUNKA 5 ARANYSZABÁLYA

Csak azt lehet szívatni, aki hagyja magát!

Írásos szerződés, minimálbér, túlmunka és inspiráció. A legfontosabb szempontokat gyűjtötte össze a diákmunkát vállalóknak a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet, hogy a legelső tapasztalat szerzések a munka világában ne csak tanulságosak, de korrektek is legyenek.

Közeledik a nyári szünet, ami az egyik legideálisabb időszak a diákoknak, hogy kipróbálják magukat a munka világában. Ez a világ azonban más alapokon nyugszik, mint az iskolai, és fontos, hogy a lehető legfelkészültebben vágjanak bele. Kevés szó esik a tanórák alatt arról, hogy mire is kell odafigyelni a munkavállalásnál vagy, hogy milyen jogai vannak a diákoknak?

Pincér, semleges, Kép: pixabay
Kép: pixabay

– Iskolaszövetkezetként egyik legfontosabb feladatunk, hogy a rajtunk keresztül dolgozó diákokat minél jobban segítsük ebben az új élettapasztalatban. Sokszor szembesülünk azzal, hogy a diákok nincsenek tisztában azzal, hogy a leendő főnöküknek hogyan is kellene bánniuk velük a munkaidő és a fizetés szempontjából. Ezt megelőzvén igyekszünk a diákokkal minél többet beszélgetni és elkalauzolni őket az elsőre talán bonyolultnak tűnő szabályrendszerben – magyarázza Virág Viktor, a MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet igazgatósági tagja.

Irodai asszisztens, Kép: pxhere
Kép: pxhere

A MADS – Márton Áron Iskolaszövetkezet a következőket tanácsolja:

Mielőtt munkába állnál, mindenképpen legyen írásos szerződésed!

A szerződés az, ami megalapozza a munkavállalásod, magában foglalja a jogaidat, és egyfajta biztosítást is nyújt arra, hogy az elvégzett munkád után valóban megkapd a neked járó összeget.

Figyelj rá, hogy a fizetésed ne legyen a minimálbér alatt!

Nem azért, mert nem okos dolog ez alá az ár alá menni, hanem mert nem is törvényes. A jelenlegi minimál órabér bruttó 857 Ft, ez alatt az összeg alatt mondj nemet az állásajánlatra.

Árufeltöltő, Kép: pxhere
Árufeltöltő, Kép: pxhere
Figyelj oda a túlmunkára!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!