Facebook hozzászólás
497

Csak úgy röpködnek a csillagok a Millenárison!

Főszerepben a vad- és halételek: megnyílt a Gourmet Fesztivál! Magyarország legjobb éttermei, cukrászatai, borászatai, sörfőzdéi adnak nekünk és egymásnak randevút Budán. Vasárnapig déltől este 11-ig várják a kulinária magasztalóit a Millenárison! 

Több mint száz kiállító, köztük mintegy ötven „gasztroszentély” – a Michelin-csillagosoktól, a főváros és a vidék legmenőbb éttermein át, a legtrendibb „piaci büfékig“ – sorakozik idén a Millenárison, kínálva a séfek specialitásait. A Gourmet kínálata idén a halra és vadhúsra összpontosít, és természetesen mindenki hozza saját, féltve őrzött receptjeit. Így aztán a pár ezer négyzetméteres parkban kényelmesen körbesétálva végigkóstolhatjuk Magyarországot, ahogy ezt tesszük évek óta ezen a helyen!

Íme a saját sétám – természetesen a teljesség igénye nélkül!

A legifjabb hazai Michelin-csillagos étterem, a Costes Doowntown csapata saját, ilyen célra tervezett és épített standdal „lépett színpadra”. Ezzel jelennek meg a Sziget Fesztiválon is!

Lazac burger a Costes Downtownnál, Kép: László Márta
Lazac burger a Costes Downtownnál, Kép: László Márta

Lexa András, az étterem vezetője fantasztikus, konyhájuknak megfelelő stílusú menüt mutatott be nekem, illetve nektek, az Életforma olvasóinak! Miután a halak és vadak az idei fesztivál főszereplői, a Costes Burger biztosan nyerő lesz a látogatók körében, a lazacsteaket citrusos zöldek és rukkola kíséri.

Szarvascarpaccio, Kép: László Márta
Szarvascarpaccio, Kép: László Márta

A szarvascarpaccio kizárólag magyar alapanyagból készül. Nagyon guszta!

Meggyes pite, Kép: László Márta
Meggyes pite, Kép: László Márta

Az „egyszerű” meggyes pite sem úgy néz ki, mint gondolnád! A sütit ügyesen tervezett, cuki kis konzerves dobozkában kapod, és gleccservízzel öblítheted le!

Csipkék, lekvárok, szörpök a Stelázsinál, Kép: László Márta
Csipkék, lekvárok, szörpök a Stelázsinál, Kép: László Márta

Ebben a régi, csipkével díszített alamáriumban szinte az egész ország minden íze megtalálható. Bozsó Anna, a Stelázsinál elmondta, hogy 60-80 hazai kistermelővel állnak kapcsolatban. Itt mindenki megtalálhatja a kedvenc, akár diabetikus lekvárját is. Egyebek között megkóstolhatók a szerintük legfinomabb, egyedi hazai borok pálinkák és sajtok is!

Az Anyukám Mondta utazó kemencéje, Kép: László Márta
Az Anyukám Mondta utazó kemencéje, Kép: László Márta

Fa tüzelésű, hordozható kemencében sül az encsi Anyukám Mondta étterem pizzája. A helyi sajátosságok miatt a Millenárison ezt tudják kínálni remek étlapjukról. Dudás Szilárd a cég egyik vezetője szerint minden az alapanyagokon múlik: elengedhetetlen például a zempléni víz, a bivalytejes mozzarella, a friss kerti oregánó. Mint hozzátette: az elmúlt 3-5 évben a hazai termelők rájöttek, hogy igazán minőségi alapanyagaikkal el tudják látni az igényes éttermeket. Természetesen olíva olajat nem tudnak adni, de a Tisza és a Bodrog halainak, a keleméri báránynak, a zempléni gombának nincs párja. Ma már nem is a minőség, inkább a mennyiség a gond, vagyis sok esetben a jó termelők egyik pillanatról a másikra nem tudják a megfelelő mennyiségű pl. kacsát leszállítani.

Villanykörtébe töltött "Rázós" leves, Kép: László Márta
Villanykörtébe töltött „Rázós” leves, Kép: László Márta

Ugyanezt erősítette meg Sárközi Ákos, a Michelin-csillagos Borkonyha séfje. Ő úgy látja, éppen az éttermek „kényszerítették” rá a termelőket a minőségi alapanyagok gyártására. Egy kiváló beszállító 7-8 nagyszerű éttermet is el tud látni, és ezzel egyre jobban jár mindenki. Így tudott óriásit ugrani a hazai minőségi gasztronómia, és megerősödtek vele a kis hazai valóban jó gazdaságok is. A Borkonyha erre az alkalomra „Rázós” levessel készült. A villanykörtébe töltött ropogós alapanyagokhoz, amiben van például chili és különleges mogyoró is, sárga és fehérrépalevest öntenek, amit alaposan felráznak, és rögtön, hidegen felhajtható. Bomba jó! A szarvas „bao”-t ott kell kipróbálni, de amit feltétlenül javaslok, az a Zöldségdesszert.

Zöldségdesszert a Borkonyhából, Kép: László Márta
Zöldségdesszert a Borkonyhából, Kép: László Márta

Egy petrezselymes banántorta alapra készül a meglepi. A díszítés varázslatos! Leheletvékonyra szeletelt céklát és fehérrépát cukorszirupba mártanak, majd sütőben kiszárítják. Ez kerül a süti tetejére. Most már „csak” bébi bazsalikomlevelek kerülnek a csipesszel a helyükre. Elképesztően ízletes, és istenien néz ki!

Száraz pezsgőt az ünnepi alkalomra! Kép: László Márta
Száraz pezsgőt az ünnepi alkalomra! Kép: László Márta

Ennyi finomság után öblítsük le mindezt egy pohár pezsgővel! Molnár Kamilla, a Törley Pincészet marketingese megerősítette, hogy az alacsony cukortartalmú, nyers, száraz pezsgők a legdivatosabbak. Ez azt jelenti, hogy a készítés végén elmarad az úgynevezett likőrözés, ettől lesz zamatosabb az igazi száraz pezsgő! Az ínyenceknek feltétlenül azt ajánlom, hogy kérjenek egy újdonságot is, csak annyit mondjanak: 2012-es rosé!

Jó szívvel ajánlom az egész fesztivált a gasztronómia kedvelőinek! Nézzék a színpad műsorait is, ahol például Szabó Győző főzőtudományáról ad tanúbizonyságot! Gőz fölött főz! De ne féljen este senki se a sötétben! Ismét ajánlhatom a Borkonyha „Rázós” levesét, mert este világít is a találmány!

Jó étvágyat Magyarország!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!