Facebook hozzászólás
647

CSÓK a festőnek!

Igazi européer művész volt Csók István. Sáregreden, Cece szomszédságában született 1865- ben. Ha Cecén jársz, feltétlenül keresd meg ezt a gyönyörűen felújított kúriát, benne elképesztő festményekkel! Ha valami, ez tényleg nemzeti kincs! 

Csók kúria, Kép: László Márta
Csók kúria, Kép: László Márta

1890-ben építették a szülők ezt a kedves kúriát. Az épület bejáratánál rögtön Csók István portéjára bukkansz. A neves szobrász, Kisfaludi Strobl Zsigmond alkotása 1927-ből.

Csók portré, Kisfaludi Stróbl Zaigmond, Kép: László Márta
Csók portré, Kisfaludi Stróbl Zaigmond, Kép: László Márta

Már a főbejárfatnál meglepetés vár – amit balga módon csak a távozáskor vettem észre -, Csók István egyetlen kültéri freskója díszíti a falat! Vidáman ünnepel rajta Csók, édesapja, és egy még hitelesen nem azonosított szereplő – mesélik a múzeum mujnkatársai, akik igazán lelkesen segítik művészeti kalandozásomat.

Csók-freskó, Kép: László Márta
Csók-freskó, Kép: László Márta

Csók István szülei a tehetősebbek közé tartoztak, akik pártolták is fiuk művészi ambícióit. Münchenben, mad Párizsban is tanulhatott. 1903-ban vette feleségül Nagy Júliát. Kislányuk, becenevén Züzü, születése után pedig úgy döntött a művész úgy, hogy hazaköltözik a család. Feleségét és gyermekét is imádta, számtalanszor megörökítette. A cecei kiállítás legnagyobb meglepetése számomta az volt, hogy, az 1898-ben megfestett Vénusz mennyire hasonlított jövendőbelijére, akit akkor még nem is ismerhetett…

Csók felesége, Kép: László Márta
Csók felesége, Kép: László Márta

A művész a XX. század egyik legünnepeltebb magyar festője. Ma a közgyűjtemények egyik legfontosabb kincseiként tartják számon alkotásait.. Azon ritka emberek közé tartozik, akiről még életében utcát és képtárat neveztek el Székesfehérvott. Arra volt a legbüszkébb, hogy a firenzei Uffizi Képtár felkérte, fesse meg önarcképét a világhírű gyűjtemény számára.

Csók felesége, Kép: László Márta
Csók felesége, Kép: László Márta

Csók halhatatlansága – a szakemberek szerint – abban rejlik, hogy egy végtelenül problémamentes, idilli világot teremtett maga körül. Ahogy Gauguinnek a tahiti nők, úgy Csóknak a sokác nőalakok jelentették a gyönyörűséget, az életet.

Sokác lány, Kép: László Márta
Sokác lány, Kép: László Márta

A XX. század egyik legjelentősebb magyar képzőművésze, az életöröm festője 96 évesen húnyt el 1961-ben, Budapesten.

Szakíts időt magadra, a családra, a kikapcsolódásra, menj el erre a fantasztikus településre és gyönyörködj Csók Istán festményeiben!

Szólítsatok bárónőnek! Főúri látogatásom Pápán
Egy kisit mindenki pápai – ez a címe annak a 3D-s filmnek, amivel elkezdődik a látogatás a pápai Eszterházy-kastélyban. A divatos vetítés után a mából pillanatok alatt átlényegülhetünk az 1700-as évekbe. A korabeli ruhába öltözött idegenvezető ehhez csak a kezdet volt! Láttam már a világ számos pontján nagyszerű idegenvezetést – sokszor mobillal, szinkrontolmáccsal, de hogy egy dramaturgiailag megtervezett, kosztümös élő tévéjátékba csöppenek, na, erre nem számítottam! Ragyogó volt!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!