Facebook hozzászólás
1 067

A MI BOLYGÓNK – ÚJ KÖNYV

David Attenborough már megmondta: ezekért érdemes élni!

Az új kötethez – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, hogy ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.

„Elismerjük vagy sem, végletesen függünk a természettől. Tőle kapjuk ételünk minden falatját, minden lélegzetvételnyi levegőnket. A természet legdrágább kincsünk, ezért meg kell védenünk.” Ezt írta előszavában David Attenborough.

David Attenborough, Kép: wikipedia
David Attenborough, Kép: wikipedia

Legyen szó a sarkvidék elszigetelt vadonjáról, az óceán rejtélyes mélységéről, a messzeségbe nyúló afrikai füves pusztákról vagy a változatos dél-amerikai őserdőkről, az emberi faj felelősséggel tartozik a természetért. Itt az ideje, hogy szembenézzünk a ténnyel: bolygónk fennmaradása a mi kezünkben van. A természet még nem bukott el: a folyamatok helyreállíthatók, a vadvilág új életre kelthető. Ehhez azonban azonnali tettekre van szükség. Ez a páratlan album abban segít, hogy felmérjük, mit veszíthetünk, és megértsük: megmenthetjük a bolygót és ezáltal önmagunkat, az emberi fajt is. A kötetben a Duna-Dráva Nemzeti Parktól Texas-on át Kenyáig rengeteg izgalmas táj élővilágát ismerhetjük meg közérthető magyarázatokkal és lehengerlő fotókkal.

A Kék bolygó, filmkocka, Kép: wikipedia
A Kék bolygó, filmkocka, Kép: wikipedia

A mi bolygónk,  a Netflix első, a Silverback Films és a WWF együttműködésének eredményeként megvalósuló, Our Planet című természetfilm-sorozatára épül.

Alastair Fothergill, Kép: wikimedia
Alastair Fothergill, Kép: wikimedia

Alastair Fothergill csaknem harminc éven át dolgozott a BBC-nél, és olyan produkciók elkészítésében működött köre, mint a kultikussá vált A kék bolygó, Bolygónk, a Föld és A fagy birodalma. Miután a DisneyNature-nek is rendezett hat természetfilmet, 2012-ben Keith Scholey-val megalapította a Silverback Films stúdiót, hogy elkészítse a BBC Vadászat és a Netflix Our Planet című sorozatait. Utóbbi a Netflix első természetfilm-sorozata. Alastair Fothergill a Brit Királyi Földrajzi Társaság tagja, és a Társaság aranymedálja mellett a Durham, a Hull, a York St. John és a Bristol Egyetemek tiszteletbeli doktori címének birtokosa is. Bristolban él feleségével, két fiával és két Jack Russel terrier kutyájával.

A Mi Bolygónk, könyvborító, Kép: libri
A Mi Bolygónk, könyvborító, Kép: libri
Keith Scholey Kelet-Afrikában született, és zoológiából doktorált a Bristol Egyetemen. 1982-ben csatlakozott a BBC-hez kutatóként, és együtt dolgozott David Attenborough-val Az élő bolygó című sorozatban. Később producer lett, a Nagymacska-naplót producerként és alkotóként is jegyzi. 1998-ban megkapta a BBC természettörténeti osztályának vezetői posztját. Jelenleg a Silverback Films társigazgatója Bristolban, ahol producerként és rendezőként is részt vett a DisneyNature három produkciójában – Afrikai macskák, Medvék, Delfinek –, illetve ő felel a Discovery Észak-Amerika és Deadly Islands sorozatai mellett a Netflix természetfilm-sorozatáért, az Our Planetért is.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!