Facebook hozzászólás
439

Tökéletes újrahasznosítás

De mi lesz a karácsonyfákkal?!

Mindazoknak, akik azon aggódnak, hogy egész erdőket irtanak ki a karácsony miatt, van több jó hírünk is!

Kezdjük azzal, hogy ezeket a fákat direkt ezzel a céllal ültetik – csak úgy, mint azokat, amelyek bútor, vagy éppen papíralapanyagként szolgálnak. Tehát nem, aki igazi karácsonyfát állít, nem fagyilkos és nem is környezetromboló. Sőt! Sokkal jobbat tesz a Földdel, mint az, aki műanyag fát vesz, az ugyanis soha az életben nem bomlik le, ha megunják, elhasználódik, elkopik, egyszerűen a szemétre kerül.
Ezzel ellentétben a vágott fenyők számos módon hasznosíthatók az ünnepeket követően.

Nem megy kárba! Fotó: Pinterest
Nem megy kárba! Fotó: Pinterest

Az évi 5-600 ezer fa Budapesten a Fővárosi Hulladékhasznosító Műbe kerül – amely Magyarország egyetlen kommunális hulladék tüzelésű erőműve – és itt energetikailag hasznosítják őket: távhő és áram lesz belőlük. A főváros távfűtésének mintegy 9-10 százalékát a hulladékégető adja.

Vidéki nagyvárosokban – például Győrben és Debrecenben – komposztot készítenek belőle, amelynek egy része termőföldekre kerül, másik részét erőművekbe szállítják.

Pécsett a rászorulóknak készítenek belőle tűzifát. Ha mi magunk szeretnénk fűteni vele, mindig keverni kell keményfával, mert gyantatartalma miatt nagyon tud pattogni és túl intenzíven, rendkívül gyorsan ég.

Hamarosan mutatunk arra is ötleteket, mihez tudsz kezdeni a karácsonyfával, ha nagyon a szívedhez nőtt és egy darabot megtartanál belőle magadnak.

Forrás: FKF/RTL

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!