Facebook hozzászólás
231

Drogpiac: rendkívül veszélyes szerek pusztítanak!

Egy szippantás, egy szívás is veszélyes lehet azokból a dizájnerdrogoknak nevezett vegyületekből, amelyeknek egy része még nincs tiltólistán se. A könnyen beszerezhető kábítószerek fogyasztása rendkívül veszélyes, ráadásul pontos hatásaik is ismeretlenek. A vegyületek elsősorban Kínából származnak, ahol nagyon nagy tételben gyártják és forgalmazzák őket.

A korábban, egészen 2010-ig, a marihuána, az ecstasy és az amfetamin volt az az anyag, amit a fiatalok a bulikban jellemzően „fogyasztottak”. Aztán megjelent a mefedron, és néhány hónap alatt elöntötte a piacot, részben legalitása, részben könnyű hozzáférhetősége miatt egyre szélesebb körben kezdték használni. Miután a szert betiltották, újabb és újabb szintetikus vegyületek jelentek meg a piacon. A fogyasztók így a legális, de teljesen ismeretlen hatású és következményű szerek felé fordultak.

Sokszor fogalmunk sincs a szerek hatásáról – Kép: Pixabay

A szereknek két fő családja van. Az egyik általában fehér por formájában van jelen – ezt lenyelik vagy felszippantják –, a legdivatosabbak azonban a szintetikus kannabinoid családba tartozók, amelyeknél a szintetikus vegyületet növényi hordozóra viszik fel, és cigarettaként elszívják.

Nem lehet megjósolni, hogy a dizájnerdrogok piacán egyik napról a másikra milyen vegyületek jelennek meg. Nem lehet tudni, hogy ezek veszélyesebbek lesznek-e, mint a korábbiak, és azt sem, hogy milyen hatásuk lesz, milyen egészségügyi problémát okoznak – mondta az MTI-nek a Bűnügyi Szakértői és Kutatóintézet szakértője, aki arra is figyelmeztetett, hogy az utóbbi időben rendkívül veszélyes anyagok jelentek meg.

Ez most depresszió, vagy valami más?
Állandóan búskomor és levert vagy? Álmatlanság gyötör, és még a tavaszi napsugarak sem hozták vissza az életkedvedet? Valószínű, hogy ugyanabban a betegségben szenvedsz, mint Churchil és Lincoln. Depressziós vagy. A depresszió önálló betegségként is jelentkezhet, de az alkohol- és a kábítószer-függőség jelentősen növeli a kialakulásának esélyét.

A szintetikus kannabionidok körében egyre újabb és újabb vegyületek jelennek meg. Ezeket a fogyasztók gyakran már nem is nevezik néven, internetes portálokon rövid betűneveket lehet találni. Fehér por formájában szerezhetők be, felvihetők növényi anyagra – műfűre –, és cigarettaként elszívhatók. A hatásuk hasonló a kannabiszéhoz, hiszen ugyanazon az agyi működési mechanizmuson fejtik ki hatásukat, a konkrét hatásokról, kockázatokról azonban nagyon keveset lehet tudni.

A műfüvek fogyasztása egyelőre csak akkor bűncselekmény, ha olyan hatóanyag van rajtuk, ami a tiltólistán szerepel. Ekkor új pszichoaktív anyaggal visszaélésnek minősül a fogyasztás. Előfordulnak viszont olyan esetek, amikor új vegyületek jelennek meg, amelyek nincsenek a listán, és akkor a fogyasztó nem követ el bűncselekményt. Az uniós drogjelző rendszer keretében csak az idén már négy olyan új anyagot vizsgáltak meg, amelyek összefüggésbe hozhatóak a tagállamokban történt akut mérgezésekkel és halálesetekkel.

Magyarország egyébként a drog által kevésbé fertőzött országok közé tartozik az EU kábítószerügyi központjának  2014. évi jelentése szerint. Míg az Egyesült Királyságban ezer főre 8,3 heroinfogyasztó jut, Magyarországon csupán 0,5. Az Európai Unióban a felnőtt népesség 4,2 százaléka használ kokaint; az Egyesült Királyságban ez 9, míg Magyarországon csak 0,9 százalék. Miközben nálunk a felnőttek 8,5 százaléka használ kannabiszt, az unió tagállamaiban az átlagos arány 21,7 százalék. Ugyanakkor az ecstasy tekintetében Magyarország a középmezőnyben található a népesség 2,4 százalékával, az uniós átlag 3,1 százalék.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!