Facebook hozzászólás

Dúl a szerelem Tiszaalpáron

Párzó kék vércséket fotózott le az MTI munkatársa, Kovács Attila a Bács-Kiskun megyei település határában. E szárnyasok térségünk egyetlen telepesen fészkelő ragadozómadarai. Mint az összes többi sólyomféle, a kék vércse sem épít fészket. Telepei ezért csak a vetésivarjú-kolóniákban tudnak kialakulni – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.     

A magyarországi vetésivarjú-állomány az utóbbi évtizedben a túlhajszolt gyérítés eredményeként drasztikusan lecsökkent.

Párzó kékvércsék Tiszaalpár határában, Kép: MTI, Kovács Attila
Párzó kékvércsék Tiszaalpár határában, Kép: MTI, Kovács Attila

2000-re e szárnyasállomány annyira megfogyatkozott, hogy az súlyosan veszélyezteti a kékvércse-populáció fennmaradását is. Nálunk napjainkban a kék vércsék már csak egyharmada fészkel telepesen, a többi egyesével, elsősorban dolmányosvarjú- és szarkafészkekben költ.

A telepen fészkelő párok költési sikeressége lényegesen nagyobb, mint a telepen kívülieké. A legelő állatállomány hiánya miatt sok helyen veszélybe kerültek a legfontosabb táplálkozóterületek is, mivel az elgyomosodó legelőkön a vércsék nem tudnak megfelelő mennyiségű sáskát zsákmányolni. A fészkelőtelepek közelében a nem szigetelt elektromos tartóoszlopok sok madár pusztulását okozzák. A védelmi terv intézkedéseket fogalmaz meg a kék vércse hazai állományának és különösen kolóniáinak védelme érdekében, amely Magyarországnak kiemelkedő feladata, mivel a faj európai állományának jelentős része nálunk él. A legfontosabb teendők a következők: a vetési varjak telepeinek megőrzése, az elektromos tartóoszlopok szigetelése, az alföldi facsoportok fenntartása és újak telepítése, a telepek közelében lévő legelők megőrzése, mesterséges fészektelepek kialakítása – fogalmazta meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület oldalán.

Izgis tükörkép-támadások
A költési időszakban a saját tükörképük látványa miatt ablakokra, autókra támadó madarak sérülése, pusztulása évek óta probléma a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint. Hogyan védhetjük meg őket, és ezzel együtt kocsijainkat, ablakainkat?

2001-ben a hazai fészkelőállományt 600-700 párra becsülték. Magyarországon fokozottan védett madár a kék vércse, természetvédelmi értéke 500 000 forint. További, rendkívül érdekes dolgokat tudhatsz meg a kék vércsékről az egyesület oldaláról! Érdemes böngészni, és ha kedved van, adód 1 %-t add nekik!!!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Ennyi volt! Lejárt a néma leventék ideje

Már senki sem kérdőjelezheti meg a férfi és a női agy működésének eltérését, mégis a párkapcsolati kommunikáció, az érzelmek közvetítése sokaknak okoz otthon gondot. Érdemes a különbségekre építve…
1 / 211

OTTHON

Így tolja a Besenyei

Az ilyenkor jellemző száraz, vagy éppen viharokkal tarkított szélsőséges időjárás könnyen tönkreteheti a kertet,…

Egy cuki zöld sziget a Szigeten

Igazi zöld kempingben foglalhattak szállást környezettudatos szigetesek.A napelemekkel, újrahasznosított bútorokkal…
1 / 346

CSALÁD

Pénz van? Nyugi van? Hol írjam alá?…

Továbbra is a tisztességes fizetés a legfontosabb egy mai magyar munkavállalónak. Egy friss kutatásból azonban az is kiderült, hogy nőttek az igények. A tudatos munkavállalók…
1 / 138

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!