Facebook hozzászólás

Dulakodnak az ingatlanokért a magyar Provence-ban!

A Káli-medence napjaink egyik legfelkapottabb belföldi turista célpontja. A környéket a számos kulturális és természeti látnivaló miatt, illetve a sajátos Balaton-felvidéki környezet okán sokan csak úgy hívják: a magyar Provence. Aki nem csak vendégként szeretne ellátogatni a néhány apró falu egyikébe, hanem ingatlant is vásárolna, nehéz helyzetben van. Óriási a verseny az eladó házakért.

A Balatonnál már nem a nyaraló a menő
A magyarok legszívesebben a Balaton parti településeken keresnek pihenési lehetőséget, ahol nem csak az árak, hanem az ingatlanok típusa és a vásárlóközönség is jelentős változásokon megy keresztül. Már nem annyira nyaralóvásárlásban gondolkodunk…

A közvetítők szerint bár hatalmas a kereslet, alig találni eladó ingatlant, telket a Káli-medencében. A használt ingatlanokat inkább felújítják, és eredeti formájukban őrzik meg az utókornak, mintsem lebontsák, és újat építsenek a helyére. Ha egy lakóház mégis menthetetlennek bizonyul, a tulajdonosok csak a településképnek szigorúan megfelelő épületet húzhatnak fel a helyére.

Balatoni házak, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Új építésű ingatlan nagyon kevés van a piacon. Nagy részük szálláshelyadó panzió, vendégház, amelyek a megnövekedett turista forgalmat igyekeznek kiszolgálni. A telekhiány miatt egyre többen vásárolnak szőlőst, gyümölcsöst. Ezeken – szintén szigorú szabályozás mellett – kisebb pince-présház építhető.

Az új építésű ingatlanok négyzetméterára 300 ezer Ft fölött, míg a régebbieké 200-300 ezer forint között mozog. Az eladósorba kerülő ingatlanok pillanatok alatt el is kelnek, hatalmas a verseny a vásárlók között. Jól megfigyelhető tendencia, hogy Budapestről egyre többen költöznének el az idilli, vidéki hangulatú környezetbe, ez is tovább hajtja a keresletet és növeli az árakat.

– Aki ingatlant vásárolna, számítson arra, hogy a megszokottnál hosszabb ideig kell várnia a megfelelő házra, telekre. A legjobb megoldás, ha a helyben otthonosan mozgó ingatlanközvetítőhöz fordul, aki naprakészen ismeri a kínálatot, és eligazodik a környékre jellemző viszonyok között – javasolja Léman Mónika, az OTP Ingatlanpont veszprémi irodájának vezetője.

Magyar és francia Provence
Balatoni látkép, Kép: pixabay
Kép: pixabay

A Balaton-felvidék szívében fekvő terület a Balaton-felvidéki Nemzeti Park része. Balatonhenyét, Kékkútat, Kővágóörsöt, Pálkövét, Mindeszentkállát, Köveskált, Salföldet és Monoszlót foglalja magában. A környék híres borkultúrájáról, különleges mediterrán jellegű időjárásáról, színes kulturális eseményeiről. A nyári programok miatt megnövekedett forgalom és a sajátos, barátságos hangulatú környezet megtartása között nem egyszerű megtalálni az egyensúlyt, de hála a helyiek tudatosságának, és persze a szigorú építési szabályzatnak, sikerült megteremteni az egészséges összhangot. A névadó Provence tartomány egyébként Dél-Franciaországban, a Földközi-tenger partján található, kb. ezer kilométer távolságra fekszik magyar megfelelőjétől. Híres városai Nizza, Cannes és Marseille, nevezetes partszakasza a Riviéra, avagy Cote d’Azur.

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

Receptek

OTTHON

Luxusvillák saját gáttal a Rómain

Nemsokára elkészül Budapest első minimál stílusú prémium villa-parkja a Római-parton, csupán pár méterre a Dunától!…

Öt tipp, amire nagyon figyelj, ha új növényt veszel!

Itt a tavasz és sokan ilyenkor új növényeket szereznek be a kertjükbe. Az eladónál gyönyörűnek tűnő virágok azonban…
1 / 346

HÍREK

1 / 1 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!