Facebook hozzászólás
464

Ecsettörténet

A csodálatos Városliget és a Vajdahunyad Vára ihlette Partos Nagy Eszter legújabb festményét, amelyet a Városliget Café Törley termében tekinthetnek meg az érdeklődők. Ragyogó vasárnap délutáni program! 

Az alkotás jól illeszkedik a hely szellemiségéhez, hiszen a Városliget Caféban minden a századforduló romantikájáról és az ahhoz kapcsolódó kulturális életről szól. Ezt a hangulatot igyekszik megidézni az enteriőr, az étlap és az ottani programok egyaránt. Tíz évig művészeti iskolában tanított Encsen szobrászat, festészet és grafika tanszakokon.

Partos Nagy Eszter festménye, Kép: sajtóanyag
Partos Nagy Eszter festménye, Kép: sajtóanyag

Juhász Anna irodalmár vezetésével indult útjára idén májusban a MiroArt sorozat, amelyben a századforduló legkiemelkedőbb irodalmi alakjait és azok munkáit veszik sorra a kerekasztal-beszélgetéseken.

Partos Nagy Eszterről
A képzőművész 1967-ben született Miskolcon, már gimnazista évei alatt a zebegényi Szőnyi István Szabadegyetemen képezte magát, és Melocco Miklós zsámbéki műhelyében tevékenykedett művészsegédként. 1991-ben nyert felvételt a Magyar Képzőművészeti Egyetemre, mestere Farkas Ádám volt. Az egyetem szobrász-tanár szakán 1996-ban szerezte diplomáját, ezután több mint tíz évig élt a festői szépségű zempléni faluban, Kékeden. A táj szépsége napról napra a szobrászt mindinkább festővé formálta. A kis vadregényes településen a három fiúgyermek nevelése mellett, a világtól elhúzódva hivatásának is élt. A számos festményen kívül, melyek Európa különböző országaiba Indonéziába és Japánba is eljutottak, több kül- és beltéri freskót, szekkót, domborművet valamint köztéri szobrot is alkotott vidéken és a fővárosban egyaránt. Tíz évig művészeti iskolában tanított Encsen szobrászat, festészet és grafika tanszakokon.

Első alkalommal Szerb Antal Utas és holdvilág című regénye volt a téma, a nyári szünet után, a szeptemberi MiroArt-on Örkény István Egypercesei „lesznek terítéken”. Ezt a szellemiséget követve került ki nyár közepén a Törley-terem falára Partos Nagy Eszter festménye is, amelyen a Vajdahunyad Vára látható.

A művésznő elmondása szerint nem is kerülhetett volna szebb helyre ez a festmény, hiszen a témát az étterem ablakaiból nyíló hihetetlen romantikus panoráma ihlette.

– Magával ragadott a Városliget Café boldog békeidőket idéző különleges hangulata, amikor az étterem dísztermében jártam a Mindset Pszicho-Kávéház egyik rendezvényén. Bevallom, rögtön megihletett a csodás panoráma, mely az étterem ablakaiból nyílik. A Városliget romantikus bája több képem témája lesz a közeljövőben, és nagy örömmel tölt el, hogy pont ez az étterem ad majd otthont ezeknek az alkotásoknak. –  Egyszerre csak egy kép díszíti majd az étterem különtermének falát mindaddig, míg valaki magával nem viszi a hely varázsát festővásznon is megörökítve.

Hírek a síron túlról
Hamarosan feltárulnak a túlvilági titkok! Augusztus 16-án a belvárosi Komplexbe érkezik az egyedülálló A Világ Múmiái Kiállítás. A tárlat a földkerekség legnagyobb múmiagyűjteménye, a testeket és tárgyi leleteket számos múzeumtól, egyetemtől, tudományos szervezettől és magángyűjteményekből kölcsönözték, hogy a nagyközönség szemtől szemben találkozhasson a történelem ezen különleges emlékeivel. A tárlat szakmai partnere a Magyar Természettudományi Múzeum.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!