Facebook hozzászólás
339

SEGÍT ELLENŐRIZNI A KARANTÉNBAN LÉVŐKET

Gáspár Laci is ezt az applikációt használta

Bár némi enyhülést mutatnak a betegszámok, még így is közel húszezer fertőzött van hatósági karanténban, ám a rendőrségnek nincs kapacitása ellenőrizni őket. Ezen is segít a HKR alkalmazás.

Fotó: hazikaranten.hu
Fotó: hazikaranten.hu

Nagy terhet vesz le a rendőrség válláról az, aki letölti telefonjára Házi Karantén Rendszer applikációt, ráadásul segíti a statisztikákat is pontosítani, mert számos adatot is kell szolgáltatni a rendszer számára.

A COVID-19 tavaszi, első hullámakor az Asura Technologies a kormánnyal együttműködve elkészítette és ingyenesen rendelkezésre bocsátotta a távellenőrzést lehetővé tevő HKR. Az applikáció ingyenes és önkéntes.

 

Fotó: hazikaranten.hu
Fotó: hazikaranten.hu

Jelenleg mindössze a karanténban lévők 7 százaléka használja a HKR-t, pedig segítségével a karanténban töltött idő válna kényelmesebbé, egyszerűbbé. További előny, hogy az applikációban elérhető egészségügyi kérdőív (amit az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térbe küld az applikáció) kitöltőinek adatait bármikor ellenőrizheti a háziorvosa. Az adatokat anonimizálva és aggregálva a HKR képes rövid távú előrejelzést adni, ami alapján az egészségügyi ellátórendszer jobban felkészülhet az esetlegesen várható nagyobb terhelésre. A rendszerből kinyerhető adatok az operatív törzs számára is elérhetők és megkönnyítik a napi döntéshozatalt, ehhez azonban szükség van arra, hogy a felhasználók száma emelkedjen.

A HKR használatához nem szükséges a rendőrségtől engedélyt kérni, a hatósági házi karanténba került emberek önkéntesen dönthetnek úgy, hogy ezt a módszert választják az olykor megterhelő személyes hatósági ellenőrzés helyett. Ehhez csak le kell tölteni az ingyenes alkalmazás androidos vagy iPhone-ra készült verzióját, és be kell regisztrálni.

 

Távellenőrzés Fotó: hazikaranten.hu
Távellenőrzés Fotó: hazikaranten.hu

 

Használata rém egyszerű, követni kell az sms-ben kapott utasításokat, vagyis a kamerát körbeforgatva megmutatni, hogy otthon vagyunk. A beküldött adatokból a rendszer beazonosítja a tartózkodási helyünket és már kész is. Időről időre egészségügyi paramétereket is kér a HKR app, és ezekre is válaszolni kell.
Ugyan az alkalmazáshoz való csatlakozás önkéntes, de ha beregisztráltunk, onnantól kötelezettséget jelent a pontos adatszolgáltatás.

Bővebb információ itt:  hazikaranten.hu



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!