>
Facebook hozzászólás

PLOVDIV: EURÓPA KULTURÁLIS FŐVÁROSA

Egy csésze bolgár karácsony

Idén Európa egyik Kulturális Fővárosa Plovdiv, ezért a december 4-i menü: Egy csésze bolgár karácsony. Bulgária második legnagyobb városa az egyik legrégebben lakott európai település. Milyen nyomokat hagytak maguk után a trák, a római, a bizánci, a gót, a török, az örmény és a zsidó lakók?

Tudjátok, Plovdivnak magyar neve is van: Filippopoly vagy Filipápoly. Miért? A Balkán-félsziget városának gazdag múltja és emlékei mellett természetesen a jelenéről beszélünk majd többet: idén 500 kulturális programmal várták és várják az odalátogatókat.

Plovdiv, római színház, Kép: wikimedia
Plovdiv, római színház, Kép: wikimedia

Miközben elmagyarázzuk, hogy miért fontos a bolgároknak az, hogy kultúrájukat közhelyektől mentesen mutassák be, arra is próbálunk választ találni, hogy miért a slow food és a slow life, azaz a lassú étkezés és a lassú élet hívei. Miközben elmeséljük, hogy miről szól az Európai Odüsszeia 2019 című színházi előadás, nem felejtjük el megízlelni a bolgár konyhát, kóstolófalatok formájában. És persze a bolgár karácsonyi szokásokról is beszélgetünk.

Az est díszvendége: Uljana Bogdanszka, a Bolgár Köztársaság nagykövete. Az est műsorvezetője: Szederkényi Olga, újságíró.

Jó buli lesz Budán, az Európa Pontban! Az esemény  ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt itt teheted meg!

Szederkényi Olga, Kép: flickr
Szederkényi Olga, Kép: flickr

3 tipp egy jó kis karácsonyi kiruccanáshoz

Bécsújhely, Kép: niederosterrich at
Bécsújhely, Kép: niederosterrich at

Azt találtuk ki, hogy ne csak a nagyvárosokról, hanem a csendesebb, a turisták által még alkalmanként felfedezetlen, de méltán csodálatos történelemi helyszínekről is szóljon a karácsony előtti időszak. Íme, néhány ötlet a készülődéshez! Nagyon izgi!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

OTTHON

Hűtött kedélyek az ingatlanpiacon

Csökkenő kereslet és csökkenő tranzakciószámok hűtötték a kedélyeket a novemberi lakóingatlanpiacon. A két erősebb…

Lassuló piac, gyorsuló alku

Ahogy lassan, de biztosan csökken az áremelkedés, úgy egyre erősebb az alkudozás. Ez annak is köszönhető, hogy…
1 / 351

CSALÁD

Sümi, a kisfiú, aki múzsa lett

Kisgyerek kis gond, nagy gyerek nagy gond… De valóban így van? Nem igazán. Minden bölcsis és ovis életében gyorsan eljönnek azok a pillanatok, amikor muszáj saját magának…
1 / 140

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!