Facebook hozzászólás
236

Egy mesterszakács és egy professzor a nyertes

Széll Tamás és Szilárd István az Európai Parlament alapította Európai Polgár díj magyar díjazottjai 2017-ben. A testület 2008-ban hozta létre az elsimerést olyan kivételes teljesítményt nyújtó személyeknek, illetve szervezeteknek, akik, illetve amelyek hozzájárultak a polgárok és a tagállamok közötti szorosabb integráció, a közös megértés előmozdításához, vagy az unió értékeinek képviseletére hivatott programokat alakítottak ki.

Széll Tamás, Kép: wikimedia
Széll Tamás, Kép: wikimedia

Az 50 díjazott mindegyike a saját országában rendezett díjátadón kitüntetésben részesül, valamint meghívást kap az októberi, brüsszeli, központi ünnepségre is.

Széll Tamás mesterszakács kimagasló tevékenységet végez a konyhamesterségben, ami Európa egyik lehető legfontosabb értéke, tanúságot tesz eredetiségével, aminek köszönhetően a „magyar terroir” az összeurópai gasztronómiai tudás aktív szereplőjévé vált. A magyar és az európai értékek és szellemiség konyhaművészeti megjelenítésében egyedülálló munkássága révén az európai polgárság jövőjét is szolgálja. Széll Tamás Bocuse D’Or verseny helyezései: 2012 : 9. hely, 2013 :10. hely, 2016.:az európai döntő győztese, 2017: 4. hely és különdíj. Széll Tamást Schöpflin György európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.

Prof. Dr. Szilárd István, Kép: Csortos Szabolcs
Prof. Dr. Szilárd István, Kép: Csortos Szabolcs

Prof. Dr. Szilárd István PhD, a magyarországi Pécsi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, tudományos főtanácsadó.. Eddig összesen több mint 150 tudományos magyar, angol és német nyelvű közlemény és könyvfejezet szerzőjeként jelentek meg írásai az egészségfejlesztés, a közegészségügy és a migrációs egészségügy területén. Kutatásai magukban foglalták a migránsok demográfiai jellemzőinek, egészségi állapotának, az egészségügyi szolgáltatások hozzáférhetőségének feltárását, illetve a tagállami intézményrendszer migránsokkal kapcsolatos szolgáltatásainak a feltérképezését. A Pécsi Tudományegyetemen az általa alapított Migrációs-egészségügy szak a felkészült szakemberek képzését is nyújtja. A szak problémaorientált szemléletű, széles látókörű szakemberek képzésével kíván hozzájárulni a migránsok társadalmi integrációjához. Prof. Dr. Szilárd Istvánt Pelczné Dr. Gáll Ildikó EP-alelnök és Deli Andor európai parlamenti képviselő terjesztette fel a díjra.

JOGUNK VAN HOZZÁ!
Egy nemrég elfogadott állásfoglalás szerint az elmúlt évtizedek gyógyszerár-emelkedése oly mértékű volt, hogy sok uniós állampolgár már nem vagy alig tudja megfizetni ezeket. Veszélybe került a nemzeti társadalombiztosítási rendszerek fenntarthatósága is. A magán és közérdek egyensúlya érdekében jobban nyomon követhetővé kéne tenni a kutatás-fejlesztési és marketing költségeket valamint az állami támogatásokat – állítja az Európai Parlament.

 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!