Facebook hozzászólás
3 576

Együnk lámahúst?!

Az Andok emblematikus haszonállata, a láma a nemzetközi gasztronómiában egyre nagyobb szeletet hódít. Az Altiplano, azaz a bolíviai fennsík őslakosainak kedvenc eledele először meghódította a kifinomult ízlésű bolíviai gourmet-köröket.

Kép:sxc

La Paz Beatrice nevű olasz vendéglője a hagyományos olasz tésztarecepteket párosította tipikus bolíviai alapanyagokkal, köztük a lámahússal. Náluk a láma raviolit csupán 6 dollárért meg lehet kapni. A rokfortos lámahús a La Comedie-ben francia divat szerint mindössze 10 dollár. A hagyományos kecsua és aymara ízek kedvelői sem járnak rosszul az aji gustróval vagy a pique kankával.

Az alpakka és a láma már az ökoturizmus tárgyává vált, ugyanis a húsa sokkal egészségesebb és soványabb a többi állaténál. A nemzetközi piac is kezdi felkapni a lámahúst, ezért a bolíviai feldolgozók kénytelenek lesznek betartani az általánosan elfogadott, szigorú normákat, amelyek az állatok tenyésztésére és feldolgozására vonatkoznak.

A VALE – azaz a Vicuña, Alpakka, Láma és Ökoturizmus társaság – az állatok húsát népszerűsítő szervezet felmérése szerint a különleges húsfélék ma a piac kínálatának 10%-át teszik ki. Ruben Vera Tola, a VALE technikusa szerint Bolívia akkor tudna igazán sikeresen teljesíteni a külhoni piacokon, ha megfelelő szabályrendszert dolgoznának ki az állatok tenyésztésére és feldolgozására – szinkronban a rendkívül szigorú nemzetközi előírásokkal – írja a LatimoPort.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!