Facebook hozzászólás
604

Elégedett borászok a Dél-Balatonon! Irány a régió!

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont az újborok bemutatójának. A régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát.

Dél-balatoni borászok találkozója Márton napon Radpusztán, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A rendezvény célja egyrészről az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére és a régió borainak kiváló minőségére, másrészről, hogy a balatoni „borszezon” meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozza. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a gasztroturizmusban már megszokott nyári szezon mellett pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget adjanak az érdeklődőknek.

A Balaton déli partjának nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Sajnos azonban még mindig akad jó néhány olyan balatoni vendéglátóhely, ahol más borrégiók borait részesítik előnyben, noha a dél-balatoni borok minősége és elismertsége méltán okot adna arra, hogy a Balaton borait népszerűsítsék.

– Az elv, hogy „balatoni bor kerüljön a balatoni poharakba” természetesen nem zárja ki más borrégiók borainak promotálását, de úgy véljük, hogy rendkívüli adottságainkat és lehetőségeinket ki kell használni. A dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerésekkel büszkélkednek, ezért fontos – ennek kiaknázása egyébként a Dél-Balatonon tapasztalható összefogás révén már sikerrel kezdetét vette –, hogy ezt ne csak külföldön vagy a fővárosban, hanem a Balatonon is figyelembe vegyük és méltassuk” – nyilatkozta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

Érett szőlőfürt – Rengeteg lehetőség rejlik a dél-balatoni régióban. Nemcsak nyári programokat kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak, hanem kiváló időtöltést nyújtanak a téli időszakban is a pihenni vágyóknak, a horgászoknak, a túrázóknak, a vadászoknak vagy a gasztronómia kedvelőinek” – folytatta a gondolatmenetet a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke. Bujdosó Ferenc hozzátette: – Túlzás nélkül elmondható, hogy a Balaton régió több, mint kivételes helyzetben van, hisz fekvése, adottságai és elhivatottsága révén olyan szolgáltatáspalettát kínál – és itt nemcsak borokról, gasztronómiáról, hanem szabadidős programokról, pihenési lehetőségekről is beszélhetünk –, amelyek minőséget nyújtanak a helyben élőknek és a hozzánk látogatók számára egyaránt. –

Florian Zaruba, a rendezvénynek helyet adó dél-balatoni Kristinus Borbirtok ügyvezetője köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a korábban Ax&Ax márkanéven működő kéthelyi borászat is elkötelezett az összefogás mellett, és a Dél-Balaton egyik exkluzív helyszíneként a jövőben is arra törekszik, hogy minél ismertebb legyen itthon, és a világban.

Az egyesület a Balaton déli partja mentén mintegy negyven minősített borúti állomáson, pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben várja a borvidék kultúrárja és hagyományai iránt érdeklődőket – egész évben!

Hogy kell lezárni egy boros palackot? Csavarosan, vagy dugósan? Itt elolvashatod! 

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Mi a német juhászkutya népszerűségének titka?

Nem lehet elvitatni, hogy az egyik legnépszerűbb fajta a német juhászkutya. Nemcsak munkakutyakánt lehet rá…

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…
1 / 3 453

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!