Facebook hozzászólás

Elégedett borászok a Dél-Balatonon! Irány a régió!

Immár negyedik alkalommal rendezték meg a Dél-balatoni Borút Egyesület újbor-mustrával egybekötött média és üzleti találkozóját. Ezúttal a kéthelyi Kristinus Borbirtok adott otthont az újborok bemutatójának. A régió szinte valamennyi borászata képviseltette magát.

Dél-balatoni borászok találkozója Márton napon Radpusztán, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

A rendezvény célja egyrészről az volt, hogy a gasztronómia képviselőinek figyelmét felhívja a dél-balatoni borászatok szakmai elismertségére és a régió borainak kiváló minőségére, másrészről, hogy a balatoni „borszezon” meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozza. A dél-balatoni pincészetek abban is egyetértenek, hogy a gasztroturizmusban már megszokott nyári szezon mellett pincéiket a téli időszakban is nyitva tartsák, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget adjanak az érdeklődőknek.

A Balaton déli partjának nagy múltú szőlőtermő területeiről származó helyi termékek egyre keresettebbek a vendégek körében. Sajnos azonban még mindig akad jó néhány olyan balatoni vendéglátóhely, ahol más borrégiók borait részesítik előnyben, noha a dél-balatoni borok minősége és elismertsége méltán okot adna arra, hogy a Balaton borait népszerűsítsék.

– Az elv, hogy „balatoni bor kerüljön a balatoni poharakba” természetesen nem zárja ki más borrégiók borainak promotálását, de úgy véljük, hogy rendkívüli adottságainkat és lehetőségeinket ki kell használni. A dél-balatoni vörösborok rangos nemzetközi és hazai elismerésekkel büszkélkednek, ezért fontos – ennek kiaknázása egyébként a Dél-Balatonon tapasztalható összefogás révén már sikerrel kezdetét vette –, hogy ezt ne csak külföldön vagy a fővárosban, hanem a Balatonon is figyelembe vegyük és méltassuk” – nyilatkozta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke.

Érett szőlőfürt – Rengeteg lehetőség rejlik a dél-balatoni régióban. Nemcsak nyári programokat kínálnak a kikapcsolódni vágyóknak, hanem kiváló időtöltést nyújtanak a téli időszakban is a pihenni vágyóknak, a horgászoknak, a túrázóknak, a vadászoknak vagy a gasztronómia kedvelőinek” – folytatta a gondolatmenetet a Balatonboglári Hegyközségi Tanács elnöke. Bujdosó Ferenc hozzátette: – Túlzás nélkül elmondható, hogy a Balaton régió több, mint kivételes helyzetben van, hisz fekvése, adottságai és elhivatottsága révén olyan szolgáltatáspalettát kínál – és itt nemcsak borokról, gasztronómiáról, hanem szabadidős programokról, pihenési lehetőségekről is beszélhetünk –, amelyek minőséget nyújtanak a helyben élőknek és a hozzánk látogatók számára egyaránt. –

Florian Zaruba, a rendezvénynek helyet adó dél-balatoni Kristinus Borbirtok ügyvezetője köszöntőbeszédében azt hangsúlyozta, hogy a korábban Ax&Ax márkanéven működő kéthelyi borászat is elkötelezett az összefogás mellett, és a Dél-Balaton egyik exkluzív helyszíneként a jövőben is arra törekszik, hogy minél ismertebb legyen itthon, és a világban.

Az egyesület a Balaton déli partja mentén mintegy negyven minősített borúti állomáson, pincészetekben, éttermekben, szálláshelyeken, és kézműves műhelyekben várja a borvidék kultúrárja és hagyományai iránt érdeklődőket – egész évben!

Hogy kell lezárni egy boros palackot? Csavarosan, vagy dugósan? Itt elolvashatod! 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Egy napig biztosan szenvedünk!

Kedden egy napra nagyon elromlik az idő, ez pedig a kora nyárias húsvéti ünnep után még inkább kellemetlennek tűnik…

3 profi tipp a tavaszi életmódváltáshoz

Gyakran nemcsak a természet éled újjá a tavasz beköszöntével, hanem mi magunk is új erőre kapunk. A kellemes idő,…
1 / 1 478

PÁRKAPCSOLAT

Így add bele a szíved!

Bár a piros szín és a szív évszázadok, ha nem évezredek óta, a szerelem jelképe, párunk egy doboz szív alakú bonbon láttán bizony elgondolkodhat: hol marad mindebből a gesztus és a kreativitás? Vannak…
1 / 210

CSALÁD

Agresszívvá válhat-e a gyerekem, ha megtanulja megvédeni magát?

Üt, csíp, rúg, harap, sikít, kiabál - ki ne találkozott volna már olyan gyermekkel, akiből szabályosan előtör az agresszivitás a közösségben. Annak ellenére, hogy a…
1 / 136

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!