Facebook hozzászólás
382

Elindult a szüret Bujdosóéknál is

Elérkezett, amit egész évben vártak a szakemberek: a múlt héten az Irsaival megkezdték az idei szüretet. A nyár a balatoni borászoknak elég sűrű, hiszen ilyenkor rengeteg a vendég, és nagy feladat helytállni a fesztiválokon is. Ilyenkor gyakran jönnek a borászkollégák más borvidékekről is, hogy szívesen megnéznék a Bujdosó Pincészet borait, az elmúlt hetekben több villányi termelőt is vendégül láttak. Ha ez nem lenne elég, a korai érésű fajták, mint például az Irsai Olivér, végleg minden pihenést kizárnak – ha bekerült a szőlő a pincébe, onnantól már komolyan kell figyelni rá!

Szüret idején reggelente magamtól ébredek 4 körül, és 5-kor már szedjük a szőlőt, mert ha hűvösen érkezik be a feldolgozóba, akkor könnyebb az elsődleges, friss aromákat megőrizni. Az augusztusi, szeptember eleji kánikulában délután már nem szüretelünk – írja blogjában Bujdosó Feri.

Kislány szőlővel, Kép: Bujdosó Pincészet
Kép: Bujdosó Pincészet

Az idei forró, száraz nyár komoly kihívás elé állítja a borászt, mert a szőlőt járva látszik már, hogy sok fajta érése össze fog csúszni. Még augusztusban leszedtük a zenitet és egy kis chardonnay-t  pezsgőalapbornak, aztán szeptember első hetére szedhető lesz a pinot noir, a sárga muskotály, a királyleányka és a szürkebarát is.

Ha pedig pezsgőalapanyagról beszélünk, egy tanulságos kóstolón jártam nemrég Budafokon – folytatja Bujdosó úr. Garamvári Vencelnél a teljes 2016-os nyerspezsgő-szortimentet kóstoltuk végig. Kiemelkedett Vencel chardonnay-ja, nem hiába mondja a kezdetektől, hogy ez a fajta megkerülhetetlen a pezsgőkészítésnél. Érdekes volt a rozésorozat, a pinot noir alapútól a furmintig különböző házasításokat kóstoltunk. Izgatottan vártam az első saját, tradicionális pezsgőnket. Lenyűgöző illattal indított, nagyon gyümölcsös, a nagyközönségnek viszont 2018 karácsonyáig várni kell a kóstolással.

A Balaton rejtett kincsei – Bujdosó Feri tanácsai

– Sokszor kérnek tőlem tippeket a balatoni kikapcsolódáshoz. Mindenkinek azt tanácsolom, hogy szeptemberben látogasson el a tóhoz, a víz még simán alkalmas strandolásra, a színvonalas szolgáltatók nyitva vannak, ha valaki a Balaton nyugodtabb arcát is megismerné, az feltétlenül próbálja ki ilyenkor.

Maga Széchenyi – a PEZSGŐ keresztapja
Két alkalommal iszom pezsgőt, amikor szerelmes vagyok, és amikor nem! E mondatot Coco Chanelnek, a XX. századi francia elegancia megteremtőjének, a divattervezőnek tulajdonítják. A pezsgő pedig francia honban született! Nálunk kissé mostohán bántak vele az utóbbi évtizedekben, de ma ismét szeretnék életre kelteni a tradicionális pezsgő gyártását, és célul tűzték ki a pezsgőkultúra kiteljesedését is – ez derült ki a Wineglass Sajtóklub résztvevőinek, amikor Budafokon meglátogathatták a Törley Pezsgőpincészetet.

Beával sokszor kirándulunk, a Somogyi-dombságot rengeteg kalandos kis út hálózza be, legutóbb a völgyhídig motoroztunk el úgy, hogy csak kereszteztük a forgalmas utakat. Klassz onnan a panoráma, megéri egyet arra túrázni. A belső-balatoni kerékpárút jó lehetőség, ha valaki ismerkedne a környékkel, Kőröshegy-Földvár-Szárszó-Kötcse-Szemes-Lelle, a bevállalósaknak akár gyalog is. Ha valaki a természetbe olvadva járja ezeket a helyeket, a vadak életét is figyelemmel kísérheti. A Csirip-tetőre például nehéz úgy kimenni, hogy ne lássunk legalább pár őzet. Szeptemberben aztán indul a szarvasbőgés, minden évben ámulatba ejt a szerenádjuk.

A szóládi löszpincesorra is érdemes ellátogatni, évek óta nem jártam arra, idén elcsodálkoztam, hogy milyen hangulatos közösségi teret alakítottak ki, és milyen sok pince van nyitva. Ha valaki termálvízre vágyik, akkor pedig a csisztapusztai fürdőt ajánlom: kevésbé felkapott, mint Igal vagy Hévíz, viszont Fonyódról akár kerékpárral is elérhető, több borászkolléga is törzsvendég ott. –

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Stílusos női cipők a trendek tükrében

Ahogy az évszakok változnak, úgy változnak az irányzatok - ideértve a legújabb női cipőket - és a trendek is. A…

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…
1 / 3 453

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!