Facebook hozzászólás
371

Elment Nur-Nuru-Bin!

Az örök eukaliptuszos vadászmezőre költözött Nur-Nuru-Bin. Egy emberként aggódtak napok óta a gyengélkedő koaláért a Fővárosi Állat- és Növénykert munkatársai. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, hogy Nur-Nuru-Bin szervezetét egy daganatos megbetegedés, úgynevezett limfoid leukózis támadta meg.

Március 22-én késő délután érkezett a szomorú hír:
„A Fővárosi Állat- és Növénykert szomorúan tudatja, hogy a Nur-Nuru-Bin szervezetét megtámadó súlyos daganatos megbetegedés legyőzte az állat küzdeni akarását és a szakemberek erőfeszítését. A koala életéért múlt hét óta küzdöttek az Állatkert munkatársai. A gyógyszeres kezelésre Nur-Nuru-Bin kezdetben jól reagált, átmenetileg javult az étvágya is. Ám később ismét rosszabbra fordult a helyzet.
A legfrissebb citológiai vizsgálatok szerint a betegség végstádiumába, menthetetlen állapotba került. A lehetőségeket mérlegelve az állatkerti szakemberek úgy döntöttek, hogy megkímélik az állatot a további szenvedésektől. Mint ismeretes, az állatnál még a múlt héten limfoid leukózist, egy olyan daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, amely a vérképző szerveket támadja meg.
Ez a betegség sajnos gyakran előfordul a koaláknál, a vadonbeli állatoknál éppúgy, mint az állatkerti egyedeknél. Európában, ahol csak néhány állatkertben élnek koalák, korábban már négy másik intézményben is volt hasonló eset, köztük abban a belga állatkertben is, ahonnan Nur-Nuru-Bin Budapestre érkezett.
A közösségi médián keresztül rengeteg bíztatást kapott az Állatkert, amelyet az intézmény külön is megköszön mindazoknak, akik az elmúlt napok erőfeszítései közben lélekben Nur-Nuru-Binnel és a megmentésén munkálkodó szakemberekkel voltak.”

Korábbi tudósításunk:

Akut limfoid leukózist (lymphoid leukosis), vagyis egy a vérképző szerveket érintő daganatos megbetegedést diagnosztizáltak a Fővárosi Állat- és Növénykert koaláján.

Nur-Nururu-Bin, Kép: Állatkerti Alaptítvány
Kép: Állatkerti Alaptítvány

A betegség első jelei néhány napja jelentkeztek a Nur-Nuru-Bin nevű állaton, ekkor volt először érzékelhető, hogy a szokottnál gyengébbnek tűnik. Az állatorvosok vizsgálatai rendkívüli mértékű vérszegénységet mutattak ki, mi több, a kenetben daganatsejteket is találtak. Emellett pénteken már a duzzadt nyirokcsomók is tapinthatók voltak az állaton.

Három hosszúnyakú egyhuzatra
Először fordult elő majd 150 év után, hogy másfél hónap halatt három zsiráfbébi is született a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az intézet 1868 óta foglakozik a kecses nyakú állatokkal.

A kórkép sajnos nem egyedi a koaláknál. A limfoid leukózis az Ausztráliában élő állatoknál is jellemző megbetegedés, sőt a belgiumi Planckendael állatkertjében, ahonnan Nur-Nuru-Bin is érkezett, egy másik koalánál ugyancsak előfordult már hasonló eset.

Az állatorvosok – a koalák tartásával kapcsolatos, ilyen eseteket is számításba vevő állategészségügyi protokollt követve – természetesen minden lehetséges erőfeszítést megtesznek Nur-Nuru-Bin megmentéséért. Ha azonban az állapota tovább rosszabbodik, elképzelhető, hogy a Koalaházat le kell zárni a nagyközönség előtt.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!