>
Facebook hozzászólás

Élő barokk csoda Bikácson

Egy igazi, történelmi és egyházi kincsre lelsz, ha a Székesfehérvárt Szekszárddal összekötő, 63-as úton a mezőföldi Bikácsra érsz. A ma már alig ötszáz lelket számláló település közepén áll a kis barokk evangélikus templom. Mindössze három ilyen található Magyarországon. Látni és megszeretni egy pillanatműve volt. Nemcsak a múlt köszöntött ránk, éreztük, hogy egy igazi kis közösség érzi otthonának e falakat.

– A gyönyörű kis evangélikus templom közvetlenül a Türelmi Rendelet után, 1785-86 közt épült. Kezdetben a gyüleket csak a templomra, illetve a haranglábra kapott engedélyt – kezdi a bemutatást a Bikácsi Nőegylet elnöke.

Bikács, barokk evangélikus templom, külső, Kép: László Márta
Bikács, barokk evangélikus templom, Kép: László Márta

Elegáns kis réztábla adja hírül a templom rokokós főbejáratán, hogy mely telefonszámon lehet érdeklődni az idegenvezetésről. Konczné Kasos Erika unokájával azonnal jött a nagy kulccsal, és lelkesen mutatta meg a templom kivételes kincseit.

Bikácsi barokk evangélikus templombelső az oltárral, Kép: László Márta
Kép: László Márta

A Bikácsi Nőegylet elnökének elmondása szerint mindössze három ilyen evangélikus templom épült Magyarországon. Katolikus behatásról árulkodik a szószékoltár fölötti, szinte egyedülálló baldachinos megoldás.

Bikácsi barokk templom baldahinos oltára, Kép: László Márta
A baldahinos oltár, Kép: László Márta

– Az oltárfestményt feltehetően a hívek nem megrendelték, hanem vásárolták. Az idő azonban annyira megviselte, hogy a vászon már olyan volt, mint a szita, ezért a közelmúltban restaurálták. A kép kertetére azonban már nem jutott pénz – sajnálkozott Konczné Kasos Erika.

Bikács, a barok evangélikus temlom restaurált oltárképe, Kép: László Márta
A restaurált oltárkép, Kép: László Márta

A faoszlopos karzatok mellvédjének fa tábláit az ótestamentumból és Jézus életőből vett jelenetek díszítik, stílusuk azonban eltérő. Ennek oka a templom későbbi, XIX. századi bővítése.

Bikácsi evangélikus templom fetett mellvédje, Kép: László Márta
Fetett mellvéd, részlet, Kép: László Márta

A korábbi újszövetségi karzatképek rokokós hangulatúak, a XIX. századiak népies, naiv alkotások. A templom ugyancsk rokokós levéldíszes kapuját a nagydorogi református templom kapujának mestere készítette. A faragott kapuszárnyak a XVIII. század végéről származnak. Úgynevezett cibóriumos szószékoltára egyedülálló a hazai egyházi épíszettörténetben. A bővítéskor kapott orgonát is a templom. Az építés 1829-es évszáma a karzat boltívén látható.

Bikácsi templom, orgona, Kép: László Márta
De jó volna, ha hallgathatnánk…! Kép: László Márta

– Sajnos a hangszer nem működik. A II. világháború idején ellopták a sípok egy részét. Legalább 4 és félmillió forint kellene a felújításhoz, de a kicsi közösség ennyi pénzt nem tud előteremteni, pedig megérné! Nagyszerű az akusztika! Több koncertet is rendeztek már itt. A templom él, kéthetente tartanak istentiszteletet, hamarosan konfirmál egy kislány, és rövidesen újra esküvőt is tartanak, amikor az evangélikus szokás szerint csak hófehér virágok díszítik az oltárt – meséli lekesen a Nőegylet elnöke, akit a faluban mindenki Erika néninek szólít.

Élő bíborfüggönyök Cecén
Pazar látvány a Fejér megyei Cecén a rengeteg paprika a házak oldalán. Szüret után a falak mentén csüngenek a gyönyörű füzérek a napfényben. Hétvégén az egész Sohár család ezen dolgozott. Nagyon kedvesen invitáltak be otthonukba, hogy megnézhessem munkájuk gyümölcsét. Természetesen paprika nélkül nem engedtek el! Ilonka néni még a házasszonyoknak szóló tanácsokkal is készségesen ellátott. Ezt ezeket is megoztom most Veletek!

A csillárok közül is csak egy maradt meg a régiek közül. Azokat másmilyenekkel helyettesítették. Ha sokáig nézelődsz, olyan apróságokra is felfigyelsz, mint az eredeti ablaküvegek, amelyek még régi, úgynevezett húzott technikával készültek.

– A jó hír az, hogy rövidesen felújítják a templom két harangját. A Nőegyletnek ebben is rengeteg munkája van. A legutóbbi viharban kidőlt egy csomó öreg fa a temetőnél. A sírok védelmének érdekeben kivágatták, majd felvágatták és eladták tüzifának. A bevétellel pedig már majdnem összegyűlt a renováláshoz szükséges összeg – újságolta boldogan Erika néni.

Aki teheti, látogassan el Bikácsra, és segítse a közösséget, hogy megőrizhessék nekünk is a hazai egyházépítészet egyik legbecsesebb darabját!

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Süss fel nap, fényes nap, …

Elkezdődött a december, és ezzel együtt ránk tört a tél is! A markáns front mögött sarkvidéki levegő zúdult be a…

Együnk kevesebb csomagolást!

Élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő anyagokból majd fél kilogrammot eszünk – és most nem a…
1 / 1 508

PÁRKAPCSOLAT

Élet fiatalkori demenciával

Az 53 éves Carolnál három évvel ezelőtt állapították meg a fiatalkori demenciát. Tizenöt éve él férjével, Malcolmmal boldog házasságban. Megmutatjuk, hogyan, mert nem ők az egyedüliek, akik ilyen…
1 / 212

Receptek

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!