Facebook hozzászólás
236

Emiatt hal meg a legtöbb fiatal

Évente közel 1,3 millió ember veszíti életét, és több mint 50 millióan sérülnek meg közlekedési balesetben. 100 ezer főre 18 halálos kimenetelű közlekedési baleset jut, a fiatalok körében pedig ez jelenti a vezető halálokot világszerte. Éppen ezért  rendkívül fontos, hogy foglalkozzunk a közúti közlekedés biztonságával.

Kép:archív

Az Allianz Technológiai Központ (AZT) új tanulmányt tett közzé, amely szerint közlekedési balesetben hal meg a legtöbb fiatal. A világ halálos kimenetelű közlekedési baleseteinek 31 százalékában 15 és 29 év közöttiek az áldozatok, ez évente több mint 400 000 halálesetet jelent. Ezt a tényt az egyes országok gazdasági fejlettsége sem befolyásolja, az AZT kutatásai szerint a halálos kimenetelű közlekedési balesetek fiatalokat érintő hányada csak csekély eltéréseket mutat: 31,5 százalék az alacsony jövedelmű országokban, 32 százalék a közepes jövedelmű országokban és 28,5 százalék a magas jövedelemmel rendelkező országokban.

A probléma azonban világszintű, és nem csak a fiatalokat érinti. Évente közel 1,3 millió ember veszíti életét, és több mint 50 millióan sérülnek meg közlekedési balesetben. 100 000 főre 18 halálos kimenetelű közlekedési baleset jut, ezt a halálnemet ezért az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb Globális közúti közlekedésbiztonsági helyzetjelentése a nyolcadik helyre sorolja a leggyakoribb halálokok rangsorában. A jelenlegi tendenciák alapján ráadásul arra lehet következtetni, hogy világszinten az ötödik leggyakoribb halálokká lép majd elő 2030-ra, ha nem születnek megfelelő intézkedések a közlekedési balesetek megelőzésére.

Elöl vagy hátul üljön a gyerek?
Óránként 50-60 kilométeres sebesség mellett történő ütközésnél gyerekek és felnőttek egyaránt nagyobb sérüléseket szenvednek, ha hátul ülnek – ezt mutatják a német baleseti adatbázis, a GIDAS adatai. A KRESZ szerint azonban ez a szabály.

Az Allianz tanulmánya szerint a balesetek fő oka a legtöbb esetben a gyorshajtás, az alkoholfogyasztás, a biztonsági öv viselésének elhanyagolása és a járművek műszaki meghibásodása; a legnagyobb veszélyt a fiatal sofőrökre azonban a gyakorlatlanság és a túlzott önbizalom jelenti.

Magyarországon 100 ezer lakosra 9,1 halálos kimenetelű közlekedési baleset jut, Svédországban viszont mindössze 3, ezzel Európa legbiztonságosabb országa ezen a téren. A halálozási arány világszerte a Dominikai Köztársaságban (41,7), Thaiföldön (38,1) és Venezuelában (37,2) a legmagasabb.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Válassza Sherlock Holmes pipáját!

Gyakran úgy gondolunk a pipázásra, mint egy divatjamúlt tevékenységre, amely az előkelő urak ráérős szenvedélye,…

Milyen vászonképet adjak ajándékba?

Születésnapok, névnapok, diplomaosztók, karácsony vagy évforduló – ha egyedi ajándékkal szeretnél kedveskedni…
1 / 3 453

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!