Facebook hozzászólás
449

KETTŐS MÉRCE

Érdekesen fogja fel a Facebook a holokauszt-tagadást

A Facebook görcsös ragaszkodása a doktriner módon értelmezett szólásszabadsághoz, a holokauszt esetében elég furcsa dolgokat eredményez. A jövőben küzdeni fog a cég az antiszemita tartalmak ellen, ám a holokauszt tagadását mégsem sorolja a gyűlöletbeszéd közé.

Egy friss kutatás szerint, melyet a Stratégiai Párbeszéd Intézet (ISD) jegyez a Facebook algoritmusai „aktívan népszerűsítik” a holokauszt-tagadó tartalmakat.

Az óriásvállalat még a múlt héten jelentette be legújabb vállalását. E szerint a jövőben küzdeni fognak az antiszemita tartalmak ellen, ám a holokauszt tagadást még sem sorolják a gyűlöletbeszéd közé, így az ilyen típusú hozzászólások továbbra is terjedhetnek ezen a milliós látogatottságú platformon – írja a sky news.

Az intézet a kutatás elkezdésekor 36 olyan csoportot talált, melyek felelőssé tehetők ilyen tartalmak előállításáért és terjesztéséért; az aktív felhasználók száma pedig több százezerre tehető. Amikor a kutatásban résztvevők végig kattintották ezeket a csoportokat, arra lettek figyelmesek, hogy a Facebook további holokauszt tagadó oldalakat ajánl a figyelmükbe.

Aki keres, az talál. Fotó: pexels.com
Aki keres, az talál. Fotó: pexels.com

 

A történeti kutatások megállapítása szerint a német állam, a csatlós országok tevékeny hozzájárulásával a második világháború alatt több, mint 11 millió embert irtottak ki, legnagyobb részük zsidó volt, akikkel szervezett pogromokban, illetve haláltáborokban végeztek.

Jacob Davey, az ISD vezető kutatási igazgatójának az a véleménye, hogy „A holokauszt tagadása olyan szándékos tett, amelyet kifejezetten arra használnak, hogy a zsidó nép szenvedéseit hiteltelenítsék, és a régóta létező antiszemita toposzokat állandósítsák. Amikor pedig az emberek ezt teszik, akkor azt egyértelműen gyűlöletkeltésnek kell tekinteni.”

A kutatók nemcsak a Facebook, de más platformokon, például a YouTube-on, a Twitter-en és a Reddit-en is találtak holokauszt-tagadó tartalmakat – gyakran a „holohoax” kifejezés alatt.

A Facebook szóvivője elmondta: „Minden olyan posztot eltávolítunk, amely bármilyen módon megpróbálja igazolni a holokausztot.” Ez azonban nem foglalja magában a holokauszt tagadását.

Szintén eltávolítják azokat a tartalmakat, amelyek gúnyolódnak a holokauszt áldozatain, gyűlöletét fejezi ki irántuk, vagy bármiféle módon támogatja a zsidók elleni erőszakot.

„Noha nem vesszünk le tartalmat pusztán azért, mert hamisak, sok, a holokausztot tagadó üzenet gyakran megsérti a gyűlöletbeszéd elleni politikánkat, és ezért eltávolítják őket.” – közölte a Facebook.

Számos olyan országban, ahol a holokauszt tagadását törvény bünteti, így például Németországban, Franciaországban és Lengyelországban, a Facebook kifejezetten tiltja az ilyen tartalmakat.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!