Facebook hozzászólás

Erre az 5 dologra figyelj, amikor gumit cserélsz!

Eljött a téli gumicserék ideje! Akár otthon, saját magunk végezzük, akár szakemberre bízzuk a műveletet a téli szett felszerelése előtt érdemes meggyőződnünk pár dologról. Ehhez mindössze öt alapszabályt kell követnünk!

Lassan elérkezik az idő, hogy lecseréljük a nyári abroncsokat téliekre, hiszen a hőmérséklet lecsökken és tartósan 7°C alatt is marad. Sokan azonban úgy gondolják, felesleges külön szettekre beruházni, ha a négyévszakos gumikat egész évben, minden időjárási viszonyban használhatjuk.
Tudsz te gumit cserélni? Kép: Piabay
Tudsz te gumit cserélni? Kép: Pixabay

„Egy téli gumival felszerelt jármű, 50 km/h sebességről 35 méter után tud megállni, havas úton. Ugyanilyen körülmények között, normál abroncsokkal a féktáv további 8 méterrel növekszik, ami két autó hosszával egyenlő. Elkeserítő statisztika az is, hogy a téli időszakban hatszorosára nő a balesetek száma, főleg amiatt, hogy az autósok nem az évszaknak megfelelő szettekkel szerelik fel a gépjárművüket. Pedig a saját, illetve utasaik biztonságát teszik ilyenkor kockára” – ismertette a legutóbbi teszteredményeket Szikora Csaba, a Delticom nemzetközi online gumiforgalmazó cég hazai leányvállalata, a gumik.hu szakembere.

Mit ellenőrizzünk a téli abroncsokon felszerelés előtt?

1.  Vizsgáljuk át alaposan az abroncsokat, hogy van-e rajtuk látható anyaghiba!

2. Ellenőrizzük a gumik profilmélységét!

Egyszerű mérőeszköz, illetve már az abroncsok mintázatába beépített indikátorok segítségével is megbizonyosodhatunk arról, hogy használható-e még a téli szettünk. Ha az érték 1,6 mm vagy az alatt van, illetve az indikátorok már tisztán kivehetők a mintázatban, akkor már fel se szereljük az adott abroncsokat!

A legújabb téli gumitrendek
A gyártók folyamatosan törekednek arra, hogy a lehető legjobb abroncsokat állítsák elő az autótulajdonosoknak. A legújabb fejlesztések már nem csak arra irányulnak, hogy a gumik megfelelően viselkedjenek havas, esős körülmények között, illetve a forró aszfalton, de segítenek az optimális üzemanyag-fogyasztás, a megfelelő féktáv fenntartásában, valamint az egész jármű kontrollálásában.

3. Vegyük figyelembe abroncsaink életkorát!
Az 5-6 évnél idősebb gumikat már ne használjuk, még akkor se, ha korábban csak a garázsban vagy a padláson pihentek!
Az abroncsok életkorának meghatározásában segítségünkre lehet az oldalfalon feltüntetett DOT szám. A szám második részében, az első két számjegy a gyártási hetet, a másik kettő pedig a gyártási évet mutatja. Így például a DOT XXXX 3207 jelölésű gumit 2007 32. hetében gyártották.

 4. Hideg állapotukban ellenőrizzük a kerekek légnyomását!
A nem megfelelő értékre felpumpált abroncsok következtében ugyanis csökkenhet a gumik élettartama, valamint az autónk is kezelhetetlenné válhat.
 5. Az abroncsok elhasználódásának, kopásának lassítása érdekében szezononként változtassuk meg pozíciójukat a kocsin.
 

Jó, ha tudja! A kerékcsere 10 lépése:

  • Kereket cserélni csak szilárd burkolaton és sík felületen szabad. Sík úton is használjuk a kéziféket és tegyük sebességbe a váltót illetve P-állásba a fokozat-választókart!
  • Szükség lesz egy stabil autóemelőre, kitámasztó ékre (kő, tégla), kerékkulcsra, egy nagyobb csavarhúzóra és emelőbakra az autó alátámasztására.
  • Még a földön lazítsuk meg a kerékcsavarokat (mindig a szemköztieket).
  • Emeljük meg az autót (külön-külön, kerekenként).
  • Tegyük az autó alá az alváznyúlványnál az emelőbakot és engedjük lassan rá az autót.
  • Csavarjuk ki teljesen a kerékcsavarokat, majd emeljük le a kereket.
  • Tegyük fel a felszerelendő kerekeket, majd kézzel kapassuk rá a kerékcsavarokat.
  • Kerékkulccsal átlósan haladva csavarjuk be teljesen őket, majd húzzuk meg.
  • Vegyük ki az emelőbakot, és engedjük le az autót.
  • Ha teljesen leengedtük, és az autó keréken áll, szintén átlós irányban húzzuk meg teljesen a kerékcsavarokat.
A nők úgy vásárolnak gumit, mintha cipőt vennének!
Egy felmérés szerint amíg a férfiak elsősorban az árra helyezik a hangsúlyt és határozott elképzeléssel vesznek új gumit autóikra, addig a hölgyek az abroncsvásárlást is élményként élik meg, így az eladó személye és hiteles, megbízható tanácsai sokkal fontosabb számunkra, mint az ár-érték arány, a lehetséges akciók, vagy az abroncsok várható élettartama.
Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

OTTHON

Felhúzza a vidéki ingatlanárakat a CSOK

Egyre nagyobb hatással vannak az ingatlanpiacra az állami támogatások, emelik az árakat, növelik a keresletet. Ez…

Földön járó kertápoló

Aktív kikapcsolódással is teljes lehet ez a négynapos ünnep. Nem mindenki szeret i csak strandolással tölteni…
1 / 347

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 144

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!