Facebook hozzászólás
353

BELTÉRI SZMOG

Évente félmillió csecsemőt veszít a világ a szennyezett levegő miatt

Egy amerikai kutatás szerint a rossz levegőminőség már az anyaméhben károsíthatja a magzatot.

Az amerikai Health Effects Institute adatai alapján tavaly félmillió egy hónaposnál fiatalabb csecsemő halt meg a világon. Közel kétharmaduknál a beltéri légszennyezettség is szerepet játszott, ami elsősorban szilárd tüzelőanyagok, elsősorban a szén, a fa, és a főzéshez használt állati trágya elégetéséből származik.

Afrika különösen érintett. Fotó: pixabay.com
Afrika különösen érintett. Fotó: pixabay.com

 

A rossz levegőminőség már az anyaméhben károsíthatja a magzatot, koraszülést vagy alacsony születési súlyt eredményezhet, növelve a csecsemőhalandóság kockázatát – írja a Guardian.

Katherine Walker, a jelentést közzétevő Intézet munkatársa elmondta, hogy pontosan még nem tudják, mi a pontos mechanizmus ebben a szakaszban, de van valami, ami csökkenti a csecsemő növekedését és végső soron a születéskor várható súlyt.

Az alacsony súllyal születő csecsemők hajlamosabbak a gyermekkori fertőzésekre és a tüdőgyulladásra.

Az áldozatok többsége a szub-szaharai térségből kerül ki, de Dél- és Délkelet-Ázsiában, valamint Észak-Afrikában és a Közel-Keleten is sok csecsemőt veszítenek el ilyen okokból. A lista végén Dél-Amerika, majd Közép-Európa és Közép-Ázsia áll.

Beate Ritz, az UCLA epidemiológiai professzora (Kaliforniai Egyetem, Los Angeles), aki nem vett ugyan részt a tanulmány elkészítésében, elmondta, hogy India, Délkelet-Ázsia és Afrika városainak beltéri levegőszennyezése hasonló a viktoriánus Londonéval.

Súlyosbítja az évszázadok óta létező problémát, hogy a zsúfolt városokban a szabadban is szennyezett a levegő, emberek százmilliói jóformán nem tudnak hová menekülni.

Kérdés, hogy a koronavírus-járvány mennyiben befolyásolta az idei adatokat. Tavasszal azt láttuk, hogy a közlekedés és a termelés visszafogása miatt hirtelen a legsűrűbb szmog is oszlani kezdett, még Indiában is. A szervezet szakértője arra számít, hogy ennek nem különösebben lesznek hosszú távú előnyei az emberek egészségére nézve.

Világszerte egyébként mintegy 6,7 millió halálesetet okozott 2019-ben a légszennyezés, amely egyértelműen növeli a stroke, a szívroham, a cukorbetegség, a tüdőrák és más krónikus tüdőbetegségek kockázatát. A légszennyezés ma a világon a negyedik legelterjedtebb oka a halálozásnak, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás mellett.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!