>
Facebook hozzászólás

Ez lesz a “búrozsbuci”?

Megszületett az első tritikálékenyér. A búza és a rozs keresztezéséből született gabonanövény gazdaságosan, gyengébb talajminőségű területeken termeszthető.  A magas terméshozamú, kiváló ellenállóképességű tritikálét eddig csak takarmányozásra használták, ám egy fiatal magyar kutató szerint az emberi táplálkozásban is nagy jövő várhat a növényre.  

A klímaváltozás, a romló talajminőség és a korlátozott nagyságú termőterületek miatt okozta kihívások új, ellenállóbb gabonák létrehozására ösztönzik a növénynemesítőket. Így jött létre a tritikálé – neve a búza (triticum) és a rozs (secale) latin nevének kombinációjából ered –, ami a többi gabonához viszonyítva gazdaságosabban termeszthető, és egyesíti a szülők jó tulajdonságait.

Tritikálé kalásza, Kép: K&H
Tritikálé kalásza, Kép: K&H

A búzától örökölt magas terméshozamnak, illetve a rozsból származó ellenállóképességnek köszönhetően a tritikálé gyengébb talajminőségű területeken, szélsőséges időjárási körülmények között is rengeteget terem. Mindezen tulajdonságok ellenére felhasználása eddig a takarmányozásra korlátozódott, illetve mint megújuló energiaforrást használták. Langó Bernadett, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem valamint a szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. fiatal kutatója azonban a növény emberi táplálkozásban rejlő lehetőségeit vizsgálja.

– A tritikálé előtt nagy jövő áll a humán célú felhasználást tekintve. Ehhez azonban pontosan ismernünk kell a növény beltartalmi összetételét és táplálkozás-élettani tulajdonságait. Meg kell határoznunk a minőségi elvárásokat, és nem maradhat el a minőségi jellemzők összetett vizsgálata és értelmezése sem. A kutatásom során ezért több tudományterületet (agrár-, kémia és élelmiszertudomány) lefedve vizsgáltam egy 11 genotípust tartalmazó mintacsoportot – mondta el Langó Bernadett, aki tudományos munkájával elnyerte a K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat PhD kategóriájának első helyezését.

A tritikálét eredetileg a XIX. században kezdték el termesztést Svédországban, illetve Skóciában. Különösebb ápolást nem igényel, nagyjából úgy kell vele foglalkozni, mint a rozzsal.

5+1 furcsaság, amit nem tudtál a skótokról
Az egyszarvústeaktől az UFO-vadászatig: Skóciáról legtöbbünknek a skótduda, a whisky, a zord kastélyok, a még zordabb hegylakók és a Loch Ness-i szörny jut az eszébe. Most összegyűjtöttünk azokat a meglepő érdekességet, amiket biztosan nem tudtál a felföldi tájak lakóiról.

 

 

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Cukorbetegen karácsonykor – mire figyeljünk?

Karácsonykor egymást érik a rokonlátogatások, ahol általában ínycsiklandó ételektől roskadozó asztalokkal találjuk…

Nem egy tipikus decemberi hétvége lesz a mostani!

Változékony az idő, esik az eső, néhol szállingózik a hó. A lehűlés megérkezett, de nem lesz tartós: a hétvégére…
1 / 1 509

Receptek

HÍREK

1 / 1 163

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!