Facebook hozzászólás

Ez lett idén az Év Gyógynövénye

A valódi levendula lett 2018 gyógynövénye – így döntött a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya. Ebből az alkalomból alkalmi bélyegblokkot bocsátott ki a Magyar Posta. A sorszámozott blokk 70 000 példányban, Maros Krisztina grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

A blokk grafikáját a valódi levendula virágzatára utaló lila szín uralja, ami megidézi a Nap és a széles levendulaföldek hangulatát. A népi motívumokra hasonlító, leegyszerűsített ábrázolás kiemeli a növény elegáns megjelenését. Az alkalmi borítékon és az alkalmi bélyegzőn szintén a bélyeg motívumai jelennek meg.

Levendula, az év gyógynövénye, 2018, bélygblokk, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A gyógyszerészet és a gyógynövények története évszázadok óta szorosan összefonódik. Bár a modern gyógyászatban a növényi kivonatok alkalmazása kisebb jelentőségű, mint korábban, a legújabb gyógyszerhatóanyagok ma is jelentős részben természetes eredetűek, több száz növényi molekulából kifejlesztett gyógyszervegyület létezik. Napjainkban is számos növényi kivonatot tartalmazó gyógyszer, gyógytermék és sok ezer étrend-kiegészítő kapható.

Levendula, az év gyógynövénye, 2018, díszboríték és bélyeg, Kép: Magyar Posta
Kép: Magyar Posta

A valódi vagy keskenylevelű levendula (latinul: Lavandula angustifolia) az ajakosok családjába tartozó, 40-60 cm magas, félgömb alakú, örökzöld, évelő, mediterrán eredetű félcserje. Kékes-lilás színű virágai június végén nyílnak. A Magyar Gyógyszerkönyvben szárított virága és a belőle nyert illóolaj hivatalos. Levendula fajokat már az ókorban is alkalmaztak gyógyászati célból sebek fertőtlenítésére, valamint álmatlanság kezelésére. A valódi levendula Benedek-rendi szerzetesek révén terjedt el Európában, a XV. századtól dísz- és aromanövényként Magyarországon is ültetik. Hazai ipari célú termesztését Franciaországból származó tövek telepítésével 1920-ban Bittera Gyula indította el a Tihanyi-félszigeten. Napjainkban a legkedveltebb gyógynövények egyike, és egyre több helyen termesztik. A fitoterápiában a levendulavirágot elsősorban teaként nyugtalanság, álmatlanság kezelésére, emésztési panaszok enyhítésére alkalmazzák. A növény illóolaját aromaterápiás szerként is használják, valamint a kozmetikai ipar fontos alapanyaga.

100 éve született a legendás svéd filmrendező
Alkalmi bélyeg kiadásával köszönti Ingmar Bergman születésének 100 éves évfordulóját a Magyar Posta. A bélyeg 200 000 példányban, Elekes Attila André grafikusművész tervei szerint, az ANY Biztonsági Nyomdában készült.

A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya 2013-ban indította útjára az év gyógynövénye kezdeményezést, amelynek célja, hogy népszerűsítse gyógynövényeket. Az év gyógynövénye lehet bármely növény, amely a vele kapcsolatos új tudományos eredmények révén az érdeklődés középpontjában áll, és része a modern terápiának.

(Forrás: Magyar Posta, evgyogynovenye.hu)

Csak természetesen!
Melyik évszakban érdemes méregteleníteni? Mit igyunk, ha fáj a fejünk, ha magas a vérnyomásunk, vagy ha épp fáradtak vagyunk? Mi használ a szúnyogok és mi a nap ellen? Mire jók a tibeti teák? Igaz, hogy a hagymából szinte bármi elkészíthető? Mit nevezünk Nero nektárjának? Igaz, hogy a böjt nemcsak lelki, hanem testi megtisztulást is jelent? Hogyan szüntethetjük meg a tavaszi fáradtságot? Hogyan kell gyógybort készíteni? Miért kell az arcunkon görgetni a forró tojást? Mi mindenre jó a gyömbér, az alma és a körömvirágkrém? Ha bezárt a gyógyszertár, kérj segítséget a természettől! Megnyílt a Kati Patika! Almásy Katalin természetgyógyász arra vállalkozott, hogy összegyűjtse: az egyes betegségekre mi a természetes gyógymód. Hasznos tanácsokkal lát el, hiszen sok kellemetlen tünet akár gyógyszerek nélkül is megszüntethető. Legyen tavasz, nyár, ősz vagy tél, a természet patikája mindig nyitva áll!

 

Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

TEST ÉS LÉLEK

Rekord melegek!

Bár front nem érkezik, a szervezetünket érő terhelés mégis fokozódik. Az átlagosnál több mint 10 fokkal melegebb…

Levél Édesapámnak

Anonim nyílt levelet közölt a The Guardian egy, az édesapját az idősek otthonába kísérő lány tollából. "Múlt…
1 / 1 501

DIVAT ÉS SZÉPSÉG

1 / 146

HÍREK

1 / 1 154

Hírek

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!