Facebook hozzászólás
299

Ez megint egy állati éjszaka lesz!

Immár ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Állatkertek Éjszakája. Augusztus 26-án az ország tizenegy településén tizenkét bemutatóhely várja esti, illetve éjjeli nyitva tartással és egyedi programokkal az érdeklődőket. Íme a résztvevők kínálata!

Az ország 11 településén összesen 12 állatkertben várják az érdeklődőket az V. Állatkertek Éjszakáján, amely augusztus 26-án, azaz a nyár utolsó péntekén kerül megrendezésre. Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert a Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriumával közösen, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben pedig a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Budakeszi Vadasparkban óránként indulnak majd a 45 perces vezetések, amelyek keretében tapasztalt szakvezetők segítségével nyújtanak bepillantást az éjszakai vadaspark titkos életébe. Többek között meglátogatják Mucit, az „éneklő” aranysakált is. Néhány állat „éjszakai üzemmódra van kalibrálva”, vagyis akkor kezdik el a napi tevékenységüket, amikor mi emberek már befejezzük, de a többiek éjszakai életmódjába is betekinthetnek az érdeklődők.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben éjszakai fóka show várja a látogatókat, de lesz elefánttréning, vombatles, zsiráfetetés, pirája és muréna etetés, orrszarvú etetés, tapír etetés, óriásvidra etetés, kígyósimogatás, mérgeskígyó-kezelési bemutató, majomparádé és maki-móka is. A Varázshegyben az Állatok akcióban című állatbemutatót, többféle tematikus programot, illetve térhatású filmeket is láthat a közönség, sőt, ki lehet próbálni az időgép-szimulátort, és meg lehet ismerkedni a bőrevő halakkal is. Az orangután kifutóval szemben a „kedvencek klubjában” barátságos állatokkal lehet majd találkozni, de lesz buborékvarázs, tűzzsonglőr bemutató és jégszobor show is.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Állatkertek Éjszakáját 2012-ben rendezték meg először. Akkor országszerte nyolc helyszínen várták programokkal az érdeklődőket. Az első alkalom sikerén felbuzdulva a következő évben további intézmények is csatlakoztak a kezdeményezéshez. Idén tizenkét bemutatóhely kínál különleges programot az érdeklődőknek az Állatkertek Éjszakája keretében. A programot szervező intézmények fontosnak tartják, hogy az ország minél több pontján részt vehessenek az emberek ezen a különleges eseményen, még több lehetőséget teremtve a nagyközönség és a természet találkozására. Így nagy öröm, hogy szinte minden jelentős hazai állatkert és vadaspark részt vesz a programban.

A Tropicariumban (Budapest -Campona) és Győrben, a Xantus János állatkertben éjszakai látványetetésekre invitálják az érdeklődőket. Az utóbbi helyszínen lesz kézműves foglalkozás is, a vállalkozó kedvűek oroszlán álarcot készíthetnek. A hüllőház mellett bátorságpróbát tehetnek az erre vállalkozó látogatók, ahol a „tapizoo” láda kincsein kívül a „nemszeretem” állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán érdekes új állatbemutatókkal is várják a közönséget, majd testközelből meg lehet ismerkedni a kertben körbevezetett show sztárjaival is.

A Jászberényi Állat- és Növénykertben rendhagyó és interaktív programokkal várják a nagyközönséget. A látogatók bekapcsolódhatnak az állatok ösztöneinek felébresztésébe úgy, hogy részt vehetnek a vacsora előkészítésében és az állatok etetésében is. Az éjszakai program lehetőséget nyújt állatkerti relikviáink megtekintésére, valamint az állatok testközelben illetve a „nem szeretem állatok” bemutatóján való részvételre is. Ezen az éjszakán a kisebb gyerekeknek ugrálóvárral és arcfestéssel kedveskednek.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Kecskeméti Vadaskertben e jeles éjszakán fáklyafényben úszó varázslatos hangulatban zajlanak a színes és gazdag programok. Egész este nyuszisimogató, teknősóvoda, állatsimogató, madárbemutató-stand, kígyósimogató és ajándék arcfestő helyszínek várják a látogatókat, és minden eddiginél szélesebb körű, kibővített látványetetés indul két útvonalon. Hangulatos esti élő koncert színesíti a programot.

A Miskolci Állatkert és Kultúrparkban az interaktív látványetetések során elsősorban az éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet megfigyelni.. A program alatt a fáklyákkal kivilágított utakon sétálhatnak a látogatók az egyedülálló erdei környezetben.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Pécsi Állatkert + Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma –  Pécsett. két helyszínen is ismerkedhetnek a látogatók az állatvilággal különböző érdekes programok kereteiben. Az Állatkertben fél óránként látványetetésekkel, az év emlőséhez kapcsolódó kézműves programmal, esti előadással és „Nemszeretem állatok” simogatójával készülnek. A Zsolnay Kulturális Negyedben állatsimogató mellett a programokhoz, állatos témához kapcsolódó Varázsóra, a Planetáriumban pedig az Állatok égen és földön című előadás lesz.

A Tisza-tavi Ökocentrum Magyarország vízi és vízparti állat- és növényvilágát mutatja be. Az Állatkertek Éjszakáján viszont – rendhagyó módon – trópusi vendégekkel is találkozhatnak az odalátogatók. Lesz éjszakai „Holdfénytúra”  az akváriumok kékesen derengő világába –  idegenvezetéssel. A gyakorlott búvárok előzetes regisztrációt követően – külön díj ellenében – korlátozott létszámban óriás tokokkal, a vizákkal merülhetnek Európa legnagyobb édesvizű akváriumába.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A Szegedi Vadasparkban a közönség megtekintheti a borjúfókák esti tornáját, a törpe vízilovak, fosszák és foltos hiénák esti etetését, valamint hüllőkkel is közelebbi, pontosabban testközeli kapcsolatba kerülhetnek.

A legtöbb helyen az Állatkertek Éjszakája programjai este 7-től éjfélig tartanak majd, a belépés éjjel 11 óráig történik. A résztvevő intézményekbe erre az alkalomra külön belépti jegyet lehet majd váltani, a főváros térségében működő bemutatóhelyek pedig mind a három helyszínre érvényes kombinált belépőjegyeket is kínálnak.
Az intézményenkénti részletes programkínálatot az egyes állatkertek saját honlapjukon teszik közzé.
(A képek a Pécsi Állatkertben készültek – Fotók: szerk.)



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!