Facebook hozzászólás
421

DÉL-KOREA TAROLT AZ OSCARON

Ez nemcsak Amerika!

Soha nem volt még példa arra, hogy egy – úgymond – külföldi film nyerte volna az idegen nyelvű, illetve a legjobb mozi díjat is egyszerre. Ráadásul az alkotás rendezője, Bong Dzsun Ho is megkapta az Oscart – méghozzá kétszeresen: rendezőként és a forgatókönyvért is! A káprázatos, jó hangulatú díjátadón egyébként bejött a papírforma is, ami például a fő- és mellékszereplőket illeti, más területeken pedig a kimagasló szakmai tudást díjazták – foglalta össze az éjszakai Oscar-díjátadás történéseit Simó Veronika, aki 1995-ig a Magyar Televízió filmfőszerkesztője volt, és aki elsőként indította el az Oscar-díj átadások közvetítését Magyarországon.

Már eddig is minden jelentős nemzetközi díjat besöpört a dél-koreai Élősködők című film, de hogy minden elismerést bezsebeljen az Oscaron is, arra senki nem gondolt. Az alkotás kemény görbetükör szegénynek, gazdagnak egyaránt, de ez a szatíra egy olyan más látásmóddal világít rá a gondokra, amilyen eddig amerikainak, európainak ismeretlen volt. Ráadásul Bong Dzsun Ho – a rendezésen túl – társával még a legjobb eredeti forgatókönyvnek járó Oscart is megkapta. Valóban világszínvonalú, pörgős, szórakoztató a produkció, aminek a másik nagy esélyes rendező, Quentin Tarantino is boldogan tapsolt. (Dél-koreai film még soha nem kapott Oscart!

Quentin Tarantino, Kép: flickr
Quentin Tarantino, Kép: flickr

Simó Veronika szerint az akadémia ezúttal nem akart a két nagy esélyes között, vagyis a Volt egyszer egy Hollywood és az 1917 című film között dönteni, hanem kinyitották az ablakot a világ felé.

Azért a Tarantino jegyezte, látványvilágában lenyűgöző, a 60’-as éveket idéző film is bezsebelhetett két díjat – a legjobb mellékszereplőnek járót, aki nem más, mint Brad Pitt, és a legjobb dizájner elimerés is ott landolt.

Brad Pitt, Kép: Facebook
Brad Pitt, Kép: Facebook

Renée Zellweger is hozta a papírformát, megkapta a legjobb női alakításért járó Oscart a Judy című életrajzi drámában nyújtott alakításáért.

Ugyancsak a papírforma érvényesült, amikor Roger Deakinsnek adták a legjobb operatőri díjat az 1917 című produkcióért.

Renée Zellweger, Kép: facebook
Renée Zellweger, Kép: facebook

Az aszfalt királyai cím film is besöpört két erős díjat – Michael McCusker és Andrew Buckland -, az egyiket a vágásért, a másikat a hangvágásért. Az autóversenyzésről szóló produkciót e két stáb szenzációs keretbe öntötte. Díjaik azt is bizonyítják, mondja a filmes szakember, hogy lehet a digitális technika a XXI. század nagyszerű vívmánya, – és ez most az operatőrökre is vonatkozik – az alkotó ember nélkül semmit sem ért.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!