Facebook hozzászólás
476

Ezek most a világ legjobb fotói

Az Év Fotósa elismerést és a győzelemmel járó 25 000 dolláros pénzdíjat Frederik Buyckx belga fotográfus nyerte el az idei Sony World Photography Awards-on. A tíz Professzionális kategória, valamint a Nyílt, Ifjúsági és Diák versenyekek nyerteseinek névsorát is kihirdették.  A világ legnagyobb fotóversenyére több mint 227 000 nevezés érkezett mintegy 183 országból.

Frederik Buyckx “Fehér Világ” című győztes képsorozata a balkáni térség, Skandinávia és Közép-Ázsia távoli területein készült, ahol az emberek elszigetelten, a természet törvényeivel dacolva élnek napról napra.

Frederik Buyckx “Fehér Világ”
Frederik Buyckx “Fehér Világ” című győztes képsorozatából Kép:sajtóanyag

 

Fiatal tehetség…
A belga De Standaard hírlap szabadúszó fotósa, Frederik Buyckx 1984-ben született Antwerpenben. Buyckx munkásságát nemzetközi bemutatókon és kiállításokon is megismerhette a közönség. Fényképe legutóbb a ZEISS Photography Awardon shortlistes volt.

A természet különös átalakuláson megy keresztül, ha eljön a tél. Egy új időszak következik, ahol a hó és jég uralkodik ameddig a szem ellát, ezért az itt élő embereknek és az állatoknak muszáj alkalmazkodniuk a túlélés érdekében. Fotósorozatommal az elmúlás elleni küzdelmet szeretném bemutatni.” – mondta Frederic Buyckx.
A fotópályázat zsűritagjai azt remélik, hogy Buyckx gyönyörű képsorozata ihletet ad fotós kollégái számára, ezáltal még több, a minket körülvevő természet különleges eleganciáját, szépségét megörökítő pályamunka születhet a jövőben.

 Frederik Buyckx “Fehér Világ” című győztes képsorozatából Kép:sajtóanyag
Frederik Buyckx “Fehér Világ” című győztes képsorozatából Kép:sajtóanyag

Nyílt kategória Év Fotósa címét és az ezzel járó 5000 dolláros pénzdíjat Alexander Vinogradov “Mathilda” című munkája nyerte el. A moszkvai amatőr fotós portréfelvételén egy fiatal lány látható, amelyet Luc Besson filmje, a Leon, a profi ihletett.

Alexander Vinogradov
Alexander Vinogradov – Mathilda

A londoni díjátadó gálán a többi Professzionális kategória győzteseit, valamint a Nyílt, Ifjúsági és Diák versenyek nyerteseinek névsorát is kihirdették.

A tíz Professzionális kategória legjobb fotósorozatait nemzetközileg elismert, szakértőkből álló bizottság választotta ki. Az építészet kategória győztese Dongni (Kína), a Konceptuális kategóriáé Sabine Cattaneo (Svájc), a Kortárs kérdések kategóriáé pedig Tasneem Alsultan (Szaúd-Arábia). Első díjat kapott az Aktuális ügyek és hírek kategóriában Alessio Romenzi (Olaszország), a Mindennapi élet kategóriában Sandra Hoyn (Németország), a Tájkép kategóriában Frederik Buyckx.

Építészet kategória győztese: Dongni, Kína
Építészet kategória győztese: Dongni, Kína

A Környezet kategória nyertese Will Burrard-Lucas (Egyesült Királyság), a Portré kategóriáé George Mayer (Oroszország), a Csendélet kategóriában Henry Agudelo (Kolumbia), a Sport kategóriában pedig Yuan Peng (Kína) vehette át az első díjat.

Gratulálunk!
Oliver című portréjával Csoboth Edina nyerte idén a Sony World Photography Awards magyar nemzeti díját.

Az  Év Ifjúsági Fotósa címet a mindössze 16 éves, Los Angeles-i Katelyn Wang nyerte. A 12-19 éves fiatalok számára nyitott verseny nevezőinek feladata az volt, hogy egyetlen képpel mutassák be mit jelent számukra a „Szépség”. Wang a chilei Torres del Paine Nemzeti Parkban készült “A világ tetején” című fotója gyönyörűen örökíti meg Pehoé-tavat körülölelő tájat.

Az Év Diák fotósa címet A 21 éves Michelle Daiana Gentile nyerte az  “Egyetlen remény” című, lenyűgözően szép képsorozatával. A kiírásban megadott “Érzelmek” témát dolgozza fel, amelynek hű ábrázolása érdekében tíz napot töltött el egy régi papírgyár dolgozói társaságában Argentínában.

Michelle Daiana Gentile fotója
Michelle Daiana Gentile fotója

A díjátadó ceremónián egyedi vizuális kifejezőkészségéért a híres brit fotóművész, Martin Parr vehette át a Fotózás Művészetéhez Kiemelkedően Hozzájárulók Díját.

Martin Parr munkája
Martin Parr munkája

A győztes és shortlistes munkák megtekinthetők április 21. és május 7. között a londoni Somerset House-ban.  A kiállítással egy időben egy különleges tárlat nyílik, ahol Martin Parr több korai, fekete-fehér fényképét, ismertebb munkáit, könyveit és filmjeit is bemutatják. (Képek: sajtóanyag)

Lélegzetelállító képek Budapestről, ahogy még sosem láttad!
Budapest legtöbbet fényképezett nevezetességei a Parlament és a Lánchíd, de ahogyan Rizsavi Tamás fotózza őket, úgy eddig még biztosan nem láthattuk. A veszélyes magaslati fotózáson gondolta újra a budapestiek kedvenc látképeit.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!