Facebook hozzászólás
296

VEZETÉS AZ ÜNNEPEK ALATT

Ezeket ne hagyd ki semmiképp!

Sokan a téli gumival le is tudják az évszakváltást, és nem számolnak a korai sötétedéssel, a csúszós utakkal, a hirtelen, akár néhány óra alatt radikálisan megváltozó időjárással, vagy az ünnepekkor az utakon tolongó stresszes bevásárlókkal. Az ország egyik legismertebb flotta-szakértői éppen ezért hangsúlyozzák: a téli autóvezetés nagyobb éberséget, türelmet kíván, és ilyenkor különösen fontos, hogy a sofőr tisztában legyen a saját, valamint az autója képességeivel.

− A kifogástalan műszaki állapotú autó a téli balesetek elkerülésének csupán egy összetevője. Rendszerünkkel például mérhető a hirtelen fékezések vagy az indokolatlan gyorsítások aránya, amelyek elemzésével felhívhatjuk a figyelmet a kockázatos autóvezetői magatartásokra – mondja Németh Eszter, az ismert hazai flottakezelő operációs igazgatója.

 

A téli gumi nem elég!

  • Ellenőrizzük a hűtővíz összetételét! A motort hűtő, glikolból és desztillált vízből álló szilikátmentes keverék megfelelő összetétele az autó téli felkészítésének alapja. A két összetevőt úgy adagoljuk, hogy a tartályban fele-fele arányban keveredjenek, így mínusz 37 fokig ellenálló marad a motor a hideggel szemben és későbbi desztillált vizes hígítás után sem kell majd aggódnunk, hogy a motorblokk szétreped. Amennyiben nem vagyunk biztosak a hűtővíz összetételében, akkor fokolóval vagy refraktométerrel tudják ellenőrizni számunka bármely üzemanyagkúton, vagy bármely szervizben egy átvizsgálás keretében.

Téli vezetés, Kép: winter-arval
Kép: winter-arval

  • Legyen megfelelő típusú és mennyiségű az ablakmosó folyadék! Míg a nyári ablakmosó folyadékba rovaroldó anyagot tesznek, a téli változatot a fagyások megelőzése érdekében átlagosan 45%-os etil-alkohollal hígítják. A tisztítófolyadék cseréje mindössze párezres tétel, de ha rászánjuk a pénzt, nemcsak kilátunk majd az autónkból, hanem meg is óvhatjuk a szélvédőt a levakarhatatlan fagyásoktól.
  • Figyeljünk oda az apróságokra! Ügyeljünk rá, hogy mindig legyen az autóban jégkaparó és jégoldó az esetleges zárfagyások ellen. Indulás előtt mindig megfelelően tisztítsuk meg a szélvédőt, és ha kell, söpörjük le az autó tetejére hullott havat, nehogy menet közben a szélvédőre csússzon.
  • +1: Készítsük be a túlélőkészletet! Ahogy nyáron például extra vízzel készülünk a problémás helyzetekre, télen a hideg ellen kell védekezni, ha az autóval elakadunk. Városon kívülre való vagy hosszabb utazás előtt győződjünk meg róla, hogy bedobtuk-e a csomagtartóba a vastag pokrócot és van-e nálunk meleg kabát a kényelmes, vezetéshez választott öltözet mellett.

5 tipp a biztonságos téli autóvezetéshez





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!