Facebook hozzászólás
492

Tiltanák, de csak módjával

Ezentúl már csak a helyiek füvezhetnek Amszterdamban?

A szervezett bűnözés és a kábítószer-turizmus visszaszorításának részeként azt tervezik, hogy kitiltják a külföldieket az amszterdami caffee-shopokból. Az elképzelés vegyes reakciókat váltott ki mind a helyi lakosokból, mind pedig az érintett üzletek tulajdonosaiból, ugyanis mindkét réteg a turizmusból származó bevételek komolyabb visszaesésétől tart.

A javaslat, melyet az érintett hatóságok, így a rendőrség és az ügyészség támogatásával terjesztett elő Amszterdam polgármestere a tervek szerint jövő évben lépne életbe. Femke Halsema ezzel azt szeretné elérni, hogy a ma is működő, több, mint másfél száz marihuánát árusító kávézóba csak és kizárólag holland állampolgárok léphessenek be, és fogyaszthassák az ott forgalmazott könnyű drogokat – írja a The Guardian.

Csak ezért látogatnának Amszterdamba? Fotó: depsitphotos.com
Csak ezért látogatnának Amszterdamba? Fotó: depsitphotos.com

Egy kormányzati felmérés szerint az Amszterdamba ellátogató külföldiek több, mint fele csak azért érkezik a holland városba, hogy ott legálisan fogyaszthasson kannabiszt, egy másik tanulmány viszont arról számol be, hogy a városban elegendő lenne mindössze 70 ilyen jellegű hely, ha csak a helyiek ilyen jellegű igényeit kellene kielégíteni.

Az amszterdami kábítószerpiac túl nagyra nőtt és ezer szállal kötődik a szervezett alvilághoz is. Amszterdam ugyanakkor továbbra is azt szeretné, ha elsősorban a gazdag kulturális kínálata miatt látogatnák a külföldiek – mondta a polgármester.

Femke Halsema úgy véle, ha bevezetik az új rendelkezést, azzal nem csorbul a város nyitott, vendégszerető és toleráns jellege, viszont az intézkedés talán arra is lehetőséget teremt, hogy visszaszorítsák a tömeges méretű (és általában a kispénzű külföldiekre építő) turizmust a városban.

Az olcsó járatok és az online foglalás révén Amszterdamban – egy mindössze 850 ezer lakosú városban – a turisták száma évente eléri a 20 millió főt, többségük fiatal és igencsak lapos pénztárcával érkezik a városba. Az előrejelzések szerint – bár ebbe még a járvány alaposan beleszólhat – 2025-re több mint 29 millió turista látogatásával számolnak a város vezetői.

Valójában a kannabisz technikailag továbbra is illegális drognak számít Hollandiában, ám az 1976-os úgynevezett „tolerancia politikai” értelmében öt grammnál kevesebb „anyag” birtoklása még megengedett, és ugyan a termelés továbbra is illegálisnak számít, arra lehetőség van, hogy a caffee-shopok forgalmazzanak füvet.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

STÍLUS

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!