Facebook hozzászólás
273

Ezt az évjáratot megemlegetjük!

Idén  17,5 millió kiló szőlőt dolgoz fel a Varga Pincészet. Ekkora mennyiségből a tavalyihoz képest 50 százalékkal több bort készítenek. A borászat szerint, jövőre el is tudják adni a többletet, hiszen kiemelkedő lesz a  2015-ös borok minősége. Idén a cég 400 millió forintot költött fejlesztésekre is, jövőre ez az összeg el fogja érni az 1 milliárd forintot.

Badacsonyi szüret, Kép: Varga Pincészet
Kép: Varga Pincészet

Szüret közben mindig rosszkor jön az eső. A gépek és az emberek csúszkáltak a sárban, a vizes, párás idő kedvezett a gombás fertőzéseknek. Esőszünet, sárszünet, nem haladt így ez a szüret. Azért az elején, a közepén, ha nagyon akarja az ember, akkor megláthatja azt a kicsi jót, amit állítólag minden rosszban fel lehet fedezni. Mert milyen jól jön ez a csapadék a később érő fajtáknak: nő a mennyiség, de még a minőség is, különösen, ha aszályos volt a nyár.  De a szüret végén beütő, több mint egyhetes hideg esőn nincs az a pozitív hozzáállású ember, aki ne bosszankodna egy kicsit. Esővel vagy anélkül, de az idei évre tervezett 17,5 millió kiló szőlő zömét már badacsonyi, egri és tokaj-hegyaljai pincészetükben feldolgozták. További 400 ezer kilogramm rövidesen révbe érhet, 300 ezer kilót pedig csak november elején fognak szüretelni. A késői fajták Badacsonyban az Olaszrizling, a Kéknyelű és a Zeusz, Egerben a Cabernet Sauvignon és a Hárslevelű.

Idén mintegy 50 százalékkal több bort készítünk, mint tavaly. A növekedés kisebb részét a nagyobb termés, nagyobb részét szőlőtermelő partnereik számának növekedése adja. Oka pedig, hogy jövőre piacbővülésre számítanak, és az idei évi kiváló minőségéből érdemes a szokásosnál jobban feltankolni.

A kiváló aromák annak köszönhetők, hogy a növény egész évben jól érezte magát, nem bántották a téli és tavaszi fagyok, sok napot és esőt kapott, a csapadékhoz mindig élénk szeleket és utána napsütést, hogy a lombok gyorsan felszáradhassanak.

Szőlőfürt őszi napsütésben, Kép: pixabay
Kép: pixabay

Fontos volt, hogy október első napjaiban megjöttek a hideg éjszakák, amelyek a „késői” típusú ízeket és illatokat alakítják ki, és a hideg éjszakákra meleg, 20 °C feletti napsütéses nappalok következtek. A nagy ingadozás a szőlő számára legkedvezőbb hőmérséklet-tartományban általában nagy borokat szül. A korai és középérésű kékfajták már töppednek, a fehérek pedig aszúsodnak is. A már kierjedt tételekkel is nagyon elégedettek, minőségük messze meghaladja az előző éviekét, a legnagyobb reménységenk azonban még a szőlődombokon vannak.

– Családunk idén, hogy meg tudjon felelni a növekvő piaci keresletnek, több mint 400 millió forintot fordított a termelőkapacitás fejlesztésére. Ez az összeg jövőre eléri az 1 milliárd forintot, ha pedig a fejlesztésekhez uniós támogatás is rendelkezésre állna, akkor  annak összegével tovább  bővülhet – mondta Varga Péter, a pincészet vezetője.

Tudtad, hogy napi egy pohár bor mindenkinek jót tesz? 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!