Facebook hozzászólás
207

Fedezd fel Prága rejtett oldalát hajléktalan idegenvezetőkkel

Prága rejtett oldalát mutogatják a turistáknak hajléktalan idegenvezetők cseh egyetemisták kezdeményezésére. A 2012-ben útjára indított szociális projektet később a városi tanács is felkarolta, és támogatja.

A hajléktalantúrákra mindig akadnak érdeklődők – Kép: sxc

Felnőtteknek 250 koronába, diákoknak és nyugdíjasoknak 180 koronába kerül egy két-háromórás „városnézés”, amely alatt azokat a helyeket keresik fel, ahol a hajléktalanok tartózkodnak. A bevétel fele a hajléktalan idegenvezetőé, míg a másik fele az adminisztratív és szervezési kiadásokat fedezi.

Odrej Kluegel, a Pragulic kezdeményezés egyik képviselője szerint a hajléktalantúrákra mindig akadnak érdeklődők, bár – természetesen – nem tömegesen. Tavaly a projekt keretében négy hajléktalan dolgozott idegenvezetőként,  havonta egyenként átlagban 50-55 érdeklődőt kalauzoltak a prágai pályaudvarok, piacok és olcsó, füstös vendéglők nagyvilág elől általában rejtve maradó zugaiba.

A prágai hajléktalanok világa iránt a külföldiek is érdeklődni kezdtek, hiszen hasonló „élményre” Európa más városaiban aligha van lehetőség. Amennyiben külföldi turistákat kell kalauzolni, a Pragulic a diákok köréből önkéntes ingyenes tolmácsokat biztosít a hajléktalanoknak.

A legújabb terv szerint a projektbe néhány iskolát is bekapcsolnak. A cél az, hogy a gyerekek megismerkedjenek a társadalom valós problémáival, és a jövőben személyesen minden megtegyenek annak érdekében, hogy ne kerüljenek a társadalom perifériájára. Az elképzelés szerint a 10–15 év közötti gyerekek kisebb csoportjait viszik el ezekre a túrákra, majd egy idő elteltével kiértékelik a tapasztalatokat.

Nem a Pragulic az egyedüli prágai szociális projekt, amely segítséget kíván nyújtani a hajléktalanoknak a társadalomba való ismételt betagozódáshoz. A cseh közszolgálati televízió például tavaly karácsony előtt négy héten át szombatonként az időjárás-jelentéseit a hajléktalanok időjárás-jelentéseivel színesítette.

Alternatív városnézés – Az útikönyveken túl
Egyre több alternatív túra közül választhat, aki úgy dönt, hogy a „hivatalos” turistautak helyett néhány órára inkább elmerül Budapest valódi világában, hogy beszippantsa a helyi levegőt.


Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!