Facebook hozzászólás
208

Ferenc pápa üzent: Törekedjetek az egységre!

Pünkösdkor, húsvét után ötven nappal a Szentlélek eljövetelét ünnepelik a keresztények. Ferenc pápa ez alkalomból a megújulás egységére hívja fel a figyelmet.

Az egyház megszületésére és a Krisztustól kapott missziós küldetésre emlékezve ilyenkor a katolikus püspökök – szerte a világon – kiszolgáltatják a bérmálás szentségét, „amely által a Szentlélek ma is eltölti a hívőket” – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)  közleményében.

Kép: Pixabay

Hozzátették: a Szentlélek kiáradásának történetét az Apostolok Cselekedetei rögzíti. A leírás szerint az apostolok, miután a Szentlélek eltöltötte őket, mindenkinek a saját nyelvén hirdették az evangéliumot. Isten a nyelvek csodájával mutatja meg azt az egységet, amely a közös hit megvallásával kapcsolja össze a különböző nyelven beszélő embereket. Ezáltal született meg az első pünkösdkor az egyház, amely egy, szent, katolikus – vagyis egyetemes – és apostoli.
Kitértek arra, hogy a közös hitből fakadó hivatásról így fogalmazott Ferenc pápa: „Törekedjetek a megújulás egységére, mert az egység a Szentlélektől ered, és a Szentháromság egységéből születik. Törekedjetek az egységre!”
Hozzátették, hogy pünkösd ünnepén három fontos eseményre emlékeznek a keresztények: ekkor jött el a Szentlélek, mint „Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője”, ekkor „jött világra” az egyház, és ekkor vette kezdetét az egész világra kiterjedő missziós munka.
Az ünnep alkalmából Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét vasárnap fél 11-kor.

Túrmezei Erzsébet: Pünkösd után

Pünkösd előtt – sóvárgás titkos mélye.
Pünkösd előtt – ígéretek zenéje.
Pünkösd előtt – esedezés, esengés.
Pünkösd előtt – halk hajnali derengés.
Pünkösd előtt – szent vágyak mozdulása.
Pünkösd előtt – koldusszív tárulása.
Csendesen várni – várni, hinni, kérni!
Aztán – boldog pünkösd utánba érni!

S pünkösd után – szent égi erőt-vetten,
Pünkösd után – Lélekkel telítetten.
Pünkösd után – bátor tanúvá lenni,
Pünkösd után – régit kárnak ítélni.
Krisztusnak élni és másoknak élni,
minden mennyei kincset elfogadni,
és Pünkösd után – adni, adni, adni!

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!